Jaké jsou výhody grilu na dřevěné uhlí?
Grily na dřevěné uhlí fungují na principu hoření dřevěného uhlí, které opéká suroviny položené na rožni. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody oproti jiným druhům grilů?
Výhody a nevýhody
+ nízká pořizovací cena |
- náklady na spotřebu uhlí |
+ jedinečná chuť grilovaných pokrmů |
- složitější údržba |
+ nízká hmotnost |
- vhodné pouze do exteriéru |
Jak vybrat gril na dřevěné uhlí?
Při výběru grilu na dřevěné uhlí dbejte na kvalitu konstrukce a rozsah funkcí.
Druhy grilů na dřevěné uhlí
Bezkouřové grily
Bezkouřové grily s důmyslným systémem ohřevu a zachycením odkapávajícího tuku jsou ideálním řešením na balkony či terasy.
Kotlové grily
Kotlové grily jsou populární a velmi rozšířené grily specifického tvaru s mohutným poklopem, díky kterému grilované pokrmy dosáhnou dokonalé chuti.
Grily s udírnou
Grily s udírnou nabízí kromě grilování také praktickou funkci uzení. V udírně můžete připravit maso či chutné sýry. Grilovat a udit lze zároveň.
Vodní grily
Vodní grily disponují nádobou na vodu, která reguluje teplotu ohřevu na optimální pro přípravu masa. Díky tomu je příprava masa zdravější a chutnější.
Přenosné grily
Grily praktické a lehké konstrukce i materiálu, určené k častému přenášení a sestavování. Ideální na výlety.
Jednorázové grily
Grily určené na jedno použití, součástí balení je i dřevěné uhlí.
TIP!
Ke grilům na dřevěné uhlí si můžete pořídit také praktické kotlíky, určené pro přípravu chutného guláše a dalších pokrmů.
Pokud rádi opékáte na ohni, nabízíme stylová zahradní ohniště. Telefon si můžete při koupi opatřit pojištěním proti poškození a
krádeži? Ušetříte si tím čas i starosti!
Typ konstrukce grilu na dřevěné uhlí
Dle způsobu využití byste měli vybrat typ konstrukce:
- Cestovní grily – grily kompaktních rozměrů a nízké hmotnosti, často skládací, vhodné na výlety a pikniky, k občasnému využití
- Zahradní grily – grily větších rozměrů i hmotnosti, obyčejně na vysoké konstrukci, vhodné k pravidelnému využití na zahradě, terase aj., není praktický při častém přesouvání
→ Průměr kotle je důležitým parametrem u kruhových grilů, který ovlivňuje výkon grilu. Běžně jsou k dostání grily s průměrem kotle 25 -65 cm.
→ Plocha roštu ovlivňuje kapacitu grilu. Na trhu najdete grily s plochou roštu 44 – 3 000 cm2.
Materiál grilu na dřevěné uhlí
Zvolený materiál výrazně ovlivňuje hmotnost, životnost i odolnost grilu na dřevěné uhlí:
Nejčastěji se setkáte se 3 druhy materiálů:
- Hliník – nejlevnější druh materiálu, výhodou je nízká hmotnost grilu, nevýhodou nízká odolnost materiálu
- Litina – odolný druh materiálu, dobrá odolnost, poměrně dlouhá životnost
- Ocel – nejodolnější a nejpevnější materiál s dlouhou životností, nevýhodou je vyšší hmotnost i cena
→ Dřevo – ze dřeva jsou často vyrobeny doplňkové části grilu jako úchytky nebo odkládací plochy
Praktické doplňky a příslušenství
Grily na dřevěné uhlí vybírejte také dle kvality zpracování doplňků.
- Rošt – kruhového nebo hranatého tvaru, obvykle z litiny nebo nerezu, některé rošty lze mýt v myčce
- Odkládací plocha – běžně u zahradních grilů, prostor pro odložení náčiní, pokrmů, krájení a další přípravu surovin
- Víko – urychluje přípravu pokrmu, slouží také k zauzení
- Teploměr – umístěný na víku udržuje přehled o aktuální teplotě
- Odkapávací nádoba – slouží k odvádění tuku, pokrm je zdravější a nepřipaluje se