Jak vybrat kávovar

Káva nám pomáhá vstávat, zůstat vzhůru a uspokojovat chuťové buňky už více než 500 let. Nikdy v historii ale neexistovalo tolik druhů kávy a způsobů přípravy jako dnes. Pro někoho je skvělé cappuccino z automatu, jiný nedá dopustit na pečlivě přefiltrovanou arabicu z french pressu. Vyberte si kávovar, který bude vařit přesně takovou kávu, která vám chutná.

V dnešní době existuje spousta druhů a způsobů přípravy kávy.

V dnešní době existuje spousta druhů a způsobů přípravy kávy.

Ještě než se pustíte do výběru stroje, který vám zpříjemní každé ráno, odpovězte si na několik otázek:

  • Máte raději plný hrnek, nebo je vaše srdcovka hutné espresso?
  • Věnujete rádi přípravě kávy péči, nebo chcete mít co nejrychleji hotové kafe stisknutím jednoho tlačítka?
  • Kolik peněz chcete do přípravy kávy investovat?
6 základních způsobů přípravy kávy, jejich výhody a nevýhody.

6 základních způsobů přípravy kávy, jejich výhody a nevýhody.

Espresso nebo filtrovaná káva?

Espresso je v Evropě nejrozšířenějším kávovým nápojem. Připravuje se ze 7 gramů mleté kávy, přes kterou se protlačí horká voda (90°) během 20 až 30 vteřin pod minimálním tlakem 9 barů. Výsledkem je asi 30 ml silné aromatické kávy. Z espressa se odvíjí další oblíbené nápoje jako cappuccino nebo caffe late. Většinou jde o espresso doplněné mlékem či pěnou.

Filtrovaná/překapávaná káva vzniká průchodem horké vody přes vrstvu kávy při normálním tlaku. Káva je řidší, ale obsahuje vyšší množství kofeinu. Překapávaná káva je skvělou alternativou k nezdravému „turkovi".

Espresso nebo filtrovaná káva? Názory se liší člověk od člověka. Vyberte si dle chuti.

Espresso nebo filtrovaná káva? Názory se liší člověk od člověka. Vyberte si dle chuti.

Kávovary na espresso

Přístroje na přípravu espressa můžeme rozdělit do tří kategorií: automatické, pákové a kapslové. Liší se hlavně náročností na přípravu a údržbu. Cena závisí na značce, typu a vlastnostech přístroje. Můžete mít automatický espressovač za pár tisíc a pákový za 40 000 Kč, ale i naopak.

Výběr tedy spíš záleží na přípravě, kterou si osvojíte. Levnější jsou kapslové kávovary, musíte ale počítat s vyššími výdaji na kapsle.

Automatické espressovače

Automatické espressovače jsou spolu s kapslovými kávovary nejjednodušším způsobem přípravy kávy. Stačí stisknout tlačítko a kávovar už se o všechno postará – namele kávu, upěchuje ji, spaří a některé se i samy vyčistí. Káva tak vždy chutná stejně. U modelů vyšší třídy si můžete nastavit její sílu.

Neplatí, že čím vyšší tlak, tím lepší espresso. Minimální tlak 9 barů je naprosto dostačující a používá se i v profesionálních baristických přístrojích.

Díky automatizaci jsou espressovače vhodné do míst, kde se vypije hodně kávy, ale není čas na její přípravu – do kanceláří, provozů, ale i velkých rodin. Abyste nemuseli kupovat speciální šálky jen kvůli novému kávovaru, zvolte kávovar s nastavitelnou výškou výpustě.

Pokud si potrpíte na kávové nápoje s mlékem, volte přístroje s parní tryskou pro přípravu mléčné pěny, nebo vyberte některý z modelů s automatickou přípravou mléčných nápojů. Užitečná je také miska pro předehřátí šálků, aby si káva co nejdéle zachovala teplotu a chuť.

 Některé kávovary vám ušlehají i mléčnou pěnu.

Některé kávovary vám ušlehají i mléčnou pěnu.

Obecně platí, že čím dražší kávovar, tím lepší výbava a možnosti nastavení způsobu přípravy kávy.

Pákové espressovače

Pákové kávovary vám kávu uvaří, ale přípravu musíte obstarat vy. Při chystání každého šálku musíte napěchovat sítko v páce namletou kávou. Kávovar pak kávu propasíruje do šálku. I u pákových kávovarů se o mléčnou pěnu stará parní tryska, takže pokud chcete cappuccino nebo latte, neobejdete se bez ní.

Pákové kávovary jsou pro ty, kteří si přípravu kávy užívají. Současně s kávovarem totiž musíte pořídit i mlýnek nebo sáhnout po kávovaru s integrovaným. Pákového kávovaru je totiž pro namletou kávu ze supermarketu škoda. Jedině čerstvě pomletá káva má silné aroma a výraznou chuť.

Kvalitu kávy z pákového kávovaru tím pádem neovlivňuje jen kávovar ale i vy. Je tedy třeba mít určitě znalosti a zkušenosti. Výsledek závisí na množství kávy, jejím namletí i upěchování. Když ale postup vychytáte, výsledek stojí za to.

Kapslové esspresovače

Kávovary na kapsle patří mezi nejlevnější. Kávu v nich připravíte velmi rychle. Jste ale závislí na samotných kapslích, jiným způsobem kávu v kapslovém kávovaru nepřipravíte. Je tedy dobré předem kávu ochutnat a zjistit, jestli vám vyhovuje, protože až si kávovar pořídíte, bude pozdě. Většinou jsou totiž použitelné jen kapsle výrobce kávovaru. Počítat musíte i s vyšší cenou za jeden šálek, většinou nad 5 Kč.

Výhodou kapslí je dlouhá trvanlivost a uchování aroma v ochranné atmosféře. Většinou jsou k dispozici i kapsle s různými druhy nápojů. Případně kombinace dvou kapslí – jedné s kávou a druhé s mlékem. Jednoduše tak můžete připravit třeba cappuccino nebo horkou čokoládu pro děti. U dražších modelů se setkáte s parní tryskou, která vám připraví mléčnou pěnu.

Mezi nejpopulárnější kapslové kávovary patří Nespresso.

Mezi nejpopulárnější kapslové kávovary patří Nespresso.

Jestli chcete co nejjednodušší a nejrychlejší přípravu kávy, jsou kapslové kávovary tou správnou volbou. Pokud si ale proces přípravy užíváte a nechcete o něj být ochuzení, kapsle nejsou pro vás. Kapslové kávovary jsou zároveň velmi jednoduché na údržbu. Mezi nejznámnější a nejpopulárnější kapslové kávovary na trhu patří třeba Nespresso nebo Dolce Gusto.

Příprava filtrované kávy

V České republice se filtrovaná káva netěší takové oblibě jako espresso, ale kávoví fajnšmekři na ni nedají dopustit. Navíc je pořizovací cena vybavení – moka konvička, french press nebo překapávací kávovar – výrazně levnější než u espressovačů. Pořídíte je už od pár stokorun.

Moka konvičky

Káva z moka konvice má velmi výraznou chuť a vyšší obsah kofeinu. Konvice se skládá ze tří částí. Do spodní nalijete vodu, do sítka nasypete umletou kávu a zašroubujete. Voda se vypařuje a prochází skrz kávu, následně se ve třetí horní části opět kondenzuje do formy chutné kávy.

Moka konvičku najdete snad v každé italské domácnost. Kafe si uvaříte buď na klasické plotně, nebo si pořiďte konvici s integrovaným topným tělískem. Způsob přípravy není nijak náročný a můžete použít jakoukoliv kávu.

French press

French press je jedním z nejoblíbenějších způsobů přípravy filtrované kávy na světě. Kávu zalijete do skleněné nádoby horkou vodou a následně ručně se shora přetlačíte přes kovové sítko.

Káva z french pressu je pro milovníky kávy požitek.

Káva z french pressu je pro milovníky kávy požitek.

K french pressu budete muset pořídit i mlýnek, protože pro přípravu je nutná káva, která je namletá hruběji. Záleží na vás, jestli chcete elektrický nebo ruční. A potřebovat budete i teploměr nebo varnou konvici s možností volby teploty, protože voda by měla mít vždy 92° C – 96° C.

Překapávače

Velmi oblíbeným způsobem přípravy filtrované kávy jsou i překapávače. Káva se rozprostře na papírový filtr a následně se přes ní přeleje voda o teplotě asi 93°. Filtr může být papírový na jedno použití nebo sítko, které lze použít opakovaně. Jakmile všechna voda přeteče, je hotovo.

K přípravě se používá středně namletá káva, takže ji musíte buď sami umlít, nebo koupit už namletou. Čím jemněji namletou kávu použijete, tím bude káva silnější. Překapávače jsou velmi dostupným způsobem přípravy kávy. Můžete si ale připlatit za automatické modely s časovačem, které vám přípravu filtrované kávy ještě usnadní.

Kávovary nemusí umět jen skvělou kávu, mohou i skvěle vypadat.

Kávovary nemusí umět jen skvělou kávu, mohou i skvěle vypadat.

Kávovar může být i designový doplněk

Ať už se tedy rozhodnete pro espresso nebo filtrovanou kávu, nezapomeňte, že kávovary už dávno nejsou jen černé nebo kovové stroje a konvičky. Můžete si vybrat s nepřeberného množství velikostí tvarů a barevných provedení. Už jste dostali chuť na jeden šálek?