Jak vybrat sporák

Je lepší zvolit volně stojící, nebo vestavený? Plynový sporák s elektrickou troubou, nebo sporák s indukční deskou? Připravili jsme pro vás malého průvodce výběrem sporáku, který vaší kuchyni padne na míru.

Před výběrem sporáku

Sporák je v podstatě spotřebič složený z varné desky a pečicí trouby. Kombinací sporáku na vaření a trouby na pečení je na trhu celá řada. Před jeho nákupem byste si proto měli zodpovědět základní otázky, které vám zúží výběr:

  • Jaký máte v kuchyni zdroj energie?
  • Jak nejčastěji vaříte?
  • Jaké jsou dispozice vaší kuchyně?
  • Kolik chcete do sporáku investovat?
  • Dáváte přednost mechanickému, nebo dotykovému ovládání?
  • Jaké by měl mít sporák funkce?

Volně stojící versus vestavené

Rozhodující jsou dispozice kuchyně a samozřejmě váš osobní vkus. Sporák je spotřebič, který máte neustále na očích a je proto důležité, aby zapadal do designu kuchyně. Na výběr máte jak z klasické bílé varianty, tak z té nerezové nebo černé.

Volně stojící sporáky jsou běžně k dispozici v šířkách 50 cm, 55 cm nebo 60 cm. Jsou zpravidla levnější a jejich instalace je nenáročná. Naopak mínusem je vzniklá mezera mezi sporákem a linkou, která se velmi špatně udržuje.

Zařizujete si kuchyň a chcete, aby byla sladěná? Pak zvolte vestavené sporáky. Zabudovávají se přímo do kuchyňské linky. Varná deska i pečicí trouba mohou být odděleně, pokud mají samostatné ovládání. V opačném případě se jedná o polyvalentní troubu s varnou deskou, které se ovládají společně.


Typy sporáků

Plynové sporáky se rychle rozpálí, sklokeramické a indukční mají zase jednoduchou obsluhu i snadnou údržbu. Shrnuli jsme pro vás hlavní výhody a nevýhody jednotlivých typů sporáků.

Elektrické sporáky

V případě, kdy je na vaření použita pouze elektřina, můžete vybírat ze tří typů varných ploch. Litinové, sklokeramické a indukční. Před nákupem si vždy ověřte, jak silný přívod elektrické energie v kuchyni máte, elektrické sporáky zpravidla vyžadují třífázové zapojení – 380 V. Obrovskou výhodou elektrických sporáků je široká škála funkcí, které ocení nejen šéfkuchaři.

Elektrické sporáky

Nejlevnější variantou elektrických sporáků jsou ty s litinovými plotýnkami. Jejich nevýhodou jsou ale poměrně vysoké náklady na provoz. Plotýnkám poměrně dlouho trvá, než se rozehřejí na provozní teplotu a stejně tak dlouho poté chladnou. Tato elektrická setrvačnost je ztrátová a využití energie dosahuje nanejvýš 60 %.

  • Nízká pořizovací cena
  • Některé modely nepotřebují třífázové zapojení
  • Nejvyšší spotřeba energie
  • Pomalu se rozehřívají
Prohlédnout nabídku

Sporák se sklokeramickou deskou

Sklokeramické varné desky jsou moderní a oblíbenou variantou elektrických sporáků. Nabízejí širokou škálu funkcí i variabilní plotýnky. Dvouokruhové plotýnky například oceníte při vaření v objemných hrncích. Nevýhodou je snadné připečení jídla, které přeteče z hrnců.

Efektivita využití energie se u sklokeramické desky pohybuje kolem 70 %. Některé modely mají navíc zóny rychlejšího rozehřátí. Ty většinou naleznete pod názvy Superrychlá zóna, Quick systém, HiLight zóna nebo Sprint Start.

Ovládání může být jak mechanické, tak dotykové. Nové typy jsou často vybavené displejem, dětskou pojistkou i časovačem.

  • Snadné čištění
  • Moderní funkce
  • plotýnky
  • Vyšší spotřeba
  • Plotýnky dlouho chladnou
  • Jídlo se na varnou plochu ihned „připeče“
Prohlédnout nabídku
Některé sporáky disponují časovačem,
který ohlídá dobu vaření za vás

Sporák s indukční deskou

Rozdíl mezi indukční a sklokeramickou deskou je ve způsobu ohřevu. Zatímco v té sklokeramické jsou zabudovány topné spirály, indukce využívá elektromagnetickou technologii. Díky tomu jsou nejúspornější variantou elektrických sporáků vůbec.

Díky indukci vzniká teplo pouze v prostoru, kde stojí hrnec. Ztráta energií je tak snížena na minimum. Nevýhodou je nutnost vařit na nich pouze ve speciálním nádobí s feromagnetickým dnem.

  • Téměř nulové tepelné ztráty
  • Rychlý náběh ohřevu
  • Snadná údržba
  • Vyšší pořizovací cena
  • Nutnost vařit ve speciálním nádobí
Prohlédnout nabídku

Plynové

Plynové sporáky

U plynových sporáků můžeme počítat s nižší pořizovací cenou i celkovými provozními náklady. Je to dáno rychlostí ohřevu, možností dobré regulace přívodu tepla i prakticky nulovým zbytkovým teplem.

Plynové hořáky dnes mohou být nerezové, osazené ochrannou mřížkou nebo zapuštěné do tvrzeného skla. Tím je docíleno snadného přesunu hrnců a jejich dobré stability. Mnoho typů má elektrické zažehnutí hořáků a bezpečnostní pojistku proti zhasnutí plamene a ventily s rychlouzávěrem.

  • Okamžitě připraveny k použití
  • Nižší náklady na provoz
  • Vynikající regulace plamene
  • Nulové zbytkové teplo
  • Horší pečicí vlastnosti trouby
  • Nutná přípojka plynu
Prohlédnout nabídku
Vestavné digestoře jsou
v podstatě neviditelné.

Kombinované sporáky

Plynový sporák s elektrickou troubou patří mezi nejprodávanější variantu. Spojuje výhody dobře regulovatelného plynového hořáku a elektrické trouby. Věnujte pozornost výběru mřížek hořáku, bezpečnostní pojistce i vlastnostem trouby.

  • Minimální zbytkové teplo
  • Spojení výhod plynových a elektrických sporáků
  • Nutná přípojka plynu a elektřiny
Prohlédnout nabídku
U trouby je nutné více zvažovat, kterou funkci využijete,
jaký je váš životní styl a požadavky na přípravu jídla

Výběr trouby

Ačkoliv plynové varné desky disponují převážně výhodami, to samé neplatí pro plynové trouby, ve kterých je teplo vedeno pouze spodní částí. Tím pádem není rovnoměrné a špatně se reguluje.

Pokud často a rádi pečete, pak je pro vás elektrická trouba jasnou volbou. Moderní spotřebiče jsou vybaveny širokou nabídkou funkcí, které pečení usnadní a pokrm dovedou k dokonalosti.

Infrapečení

nejvýhodněji je využito při pečení masa. Maso se v podstatě ugriluje za použití ventilátoru.

Pizza pečení

u tohoto ohřevu je v provozu ventilátor společně s kruhovým a spodním ohřevným tělesem. Pizza se upeče opravdu do křupava

Programovatelné pečení

umožňuje nastavit přesný průběh pečení pro určitý pokrm.

Udržování teploty (Keep Warm)

jde o funkci, díky níž udržíte pokrmy dlouhodobě ohřáté na servírovací teplotu při minimální spotřebě. Můžete takto nahřívat talíře, nechat kynout těsto nebo sušit ovoce.

Rozmrazování

v provozu je jen ventilátor a vnitřní osvětlení. Rozmrazování je pozvolné a šetrné k potravinám.

Čištění a údržba trouby

Čištění vnitřního prostoru trouby vám usnadní funkce označovaná jako „samočištění“. Stěny jsou v troubě potaženy speciální povrchovou úpravou, která pohlcuje mastnotu a může být snadno čištěna. Nejběžněji dvěma způsoby:

  • Aqua Clean – odmaštění probíhá pomocí páry, která vznikne z vody v pekáči, který vložíte do trouby a necháte ho několik minut zahřívat. Nečistoty po dokončení procesu jednoduše setřete.
  • Fast Clean – jde o program, který pomocí samočisticí funkce (pyrolýzy) nastaví teplotu v troubě na 500 °C. Díky tomu se na prach rozpadne i ta nejtvrdší nečistota a zůstane po ní pouze malá hromádka popela. Celý program trvá pouhých 90 minut.