intPromo;Wide and low (top center);CZ Leo express


Jak vybrat tlakový hrnec

Rychleji uvařené jídlo, více živin a také úspora energie. To jsou hlavní důvody, proč si pořídit tlakový hrnec. Zjistěte, jak papiňák funguje a jak si ho správně vybrat.

Proč byste si měli pořídit tlakový hrnec?

Proč byste si měli pořídit tlakový hrnec?

V čem spočívá kouzlo tlakového hrnce

Do papiňáku se dává jen 0,1 – 0,3 litru vody. Proto se tekutina začne rychle vřít a vytvoří horkou páru, ve které se vaří potraviny. Aby v hrnci vydržel tlak a pára neunikala, snížíte ohřev na minimum. Tím dosáhnete velké úspory nákladů.

Další peníze a hlavně i čas ušetříte tím, že se jídlo v papiňáku připravuje podstatně kratší dobu. Například hovězí guláš v tlakovém hrnci uvaříte už 20 minut. V běžném hrnci ho budete dusit 2 hodiny a pokud je tužší, tak i déle.

A dostáváme se k poslední velké výhodě papiňáku. Jídla v něm připravená jsou zdravější. Ať už je to maso nebo zelenina, surovina se zbytečně nelouhuje ve vodě. Díky tomu zůstanou vitamíny a minerály uvnitř.

Kromě tepla na jídlo působí i tlak. Díky němu pára do potravin lépe pronikne a zlikviduje případné zdraví škodlivé látky. Proto se investice do tlakového hrnce skutečně vyplatí. A nyní se už podíváme na konkrétní tipy, jak vybírat.

Velikost

Tlakové hrnce se vyrábí v objemech 4–8 litrů. Záleží tedy na tom, pro kolik lidí budete vařit. Nezapomeňte, že nikdy nevyužijete celý objem tlakového hrnce, protože ho z bezpečnostních důvodů můžete naplnit jen do 2/3.

Pokud vaříte jen pro dvě osoby, sáhněte po některém ze 4litrových modelů. Naopak pro čtyřčlennou rodinu je vhodný hrnec o objemu 6–8 litrů. V něm uvaříte vše potřebné a ještě budete mít několik porcí na další den.

Další možností je pořízení sady dvou hrnců – jednoho menšího a jednoho většího. Ve větším uvaříte polévku pro celou rodinu, v menším připravíte třeba omáčku. Výhodou je, že na oba hrnce použijete stejnou pokličku, takže ušetříte místo ve skříňce.

Jeden menší hrnec, jeden větší a univerzální poklice.

Jeden menší hrnec, jeden větší a univerzální poklice.

Klasický nebo elektrický

V běžných tlakových hrncích můžete vařit na všech typech sporáků (plynové, elektrické, indukční, sklokeramické). Další variantou jsou elektrické papiňáky. Ty stejně jako varnou konvici pouze zapojíte do zásuvky.

Elektrické tlakové hrnce jsou vybavené displejem, na kterém si zvolíte program. Až skončí, hrnec se sám vypne. Elektrický papiňák při vaření nevypouští žádnou páru, proto ho na rozdíl od klasického nemusíte hlídat.

Pohodlnější vaření je vykoupené vyšší cenou, která začíná na 3 000 Kč. Zato kvalitní klasické papiňáky seženete už za 1 000 Kč.

Elektrické tlakové hrnce při vaření neupouští páru.

Elektrické tlakové hrnce při vaření neupouští páru.

Bezpečnost

Tlakový hrnec by měl mít minimálně dva ventily. První je provozní. Pokud se v hrnci příliš zvýší teplota, začne tímto otvorem ucházet pára. Pro vás je to signál, že musíte snížit ohřev. Pokud by se tento ventil náhodou ucpal, musí mít papiňák ještě záložní ventil.

Zároveň by měl mít hrnec bezpečnostní pojistku. Ta nedovolí jeho otevření, pokud je uvnitř příliš vysoký tlak.

Moderní tlakové hrnce nabízí různé bezpečnostní funkce, tak aby poskytly co největší ochranu. Používání papiňáku se tak není třeba bát.

Bezpečnost je u parních hrnců důležitá.

Bezpečnost je u parních hrnců důležitá.

Zavírání

U papiňáků se setkáte s třemi typy zavírání. Osvědčený pákový uzávěr si ještě možná pamatujete ze starších tlakových hrnců. Tento typ se dá otevřít i jednou rukou.

Další rozšířenou možností je bajonetové uzavírání. Na výčnělky v hrnci nasadíte poklici a otočením ji „uzamknete". K otevření tohoto papiňáku budete obvykle potřebovat obě ruce.

Třetí variantou je otevírání pomocí „cvaknutí”. Jeho výhodou je, že ho otevřete i pomocí jedné ruky.

Všechny typy jsou spolehlivé, takže je jen na vás, kterému uzávěru dáte přednost.

Vyberte si uzávěr, který se vám bude snadněji ovládat

Vyberte si uzávěr, který se vám bude snadněji ovládat.

Funkce dvojího vaření

Mnoho papiňáků má i možnost volby tlaku. Na nižší program dobře uvaříte:

  • zeleninu,
  • luštěniny,
  • polévky,
  • a ryby

Součástí některých hrnců je i parní košík, který využijete právě na vaření zeleniny.

Program s vyšším tlakem je vhodný na přípravu masa.

Jak tlakový hrnec používat

  1. Na vaření v papiňáku potřebujete jen velmi malé množství vody – přibližně 0,1 až 0,3 litru.
  2. Vodu vlijte do hrnce a pak přidejte potraviny.
  3. Zavřete tlakový hrnec a na pracovním ventilu zvolte tlak podle druhu vařené potraviny.
  4. Postavte papiňák na sporák a zdroj tepla zapněte na maximum.
  5. Ve chvíli, kdy začne z pracovního ventilu vycházet pára, snižte ohřev na minimum. Po chvíli pára unikat přestane.
  6. Na kuchyňské minutce si nastavte dobu vaření. Konkrétní časy najdete v návodu k tlakovému hrnci.
  7. Pět minut před koncem vaření vypněte plotýnku a jídlo nechte v papiňáku „dojít".
  8. Hrnec sundejte ze sporáku a odtlakujte. Potraviny vyndejte a dál zpracujte nebo je rovnou podávejte.