Co obvykle sada nádobí obsahuje?
Vždy záleží na počtu kusů v sadě, obvykle ale nechybí:
- Hrnec – klasická nádoba s vyššími okraji a 2 uchy, určená k vaření
- Kastrol – hrnec s nižšími okraji a širším dnem, rychleji ohřívá obsah
- Rendlík – nižší hrnec s delší rukojetí, někdy opatřen nálevkou, vhodný k vaření mléka, vody
- Poklice – slouží jako uzávěr, udržuje teplotu v hrnci
- Pánev – nízká nádoba s prostorným dnem a dlouhou rukojetí vhodná pro přípravu smažených pokrmů
→ Sady hrnců obvykle obsahují 3 – 20 ks nádobí.
→ Objem hrnců se u jednotlivých sad liší, obvykle jsou v sadách k dostání hrnce objemu 0,5 – 7 litrů.
V případě větší sady nádobí se dočkáte i několika velikostí totožných druhů hrnců.
Proč si pořídit sadu hrnců?
Sady hrnců mají několik zásadních výhod oproti hrncům různých druhů a značek. Jaké to jsou?
+ všechny hrnce mají stejný typ ohřevu, není třeba zvykat si na každý zvlášť | |
+ lépe se skladují, lze vrstvit na sebe, zabírají méně místa | |
+ mají stejná madla a jednotný design | |
+ vyžadují totožnou údržbu | |
Důležité parametry sady hrnců
Při výběru sady hrnců doporučujeme zaměřit se na několik stěžejních parametrů, které mají vliv na kvalitu, výkon i údržbu hrnců:
Materiál sady nádobí
Nerezová sada nádobí
Nejrozšířenější a nejoblíbenější materiál užívaný při výrobě hrnců.
Výhody a nevýhody nerezového nádobí
+ vysoká odolnost | - vyšší spotřeba energie |
+ dlouhá životnost | |
+ nenáročná údržba | |
Hliníková sada nádobí s nepřilnavým povrchem
Nádobí z hliníku je opatřeno speciální ochrannou vrstvou (často keramika nebo mramor), která zabraňuje připálení potravin.
Výhody a nevýhody nepřilnavého nádobí z hliníku
+ snadné mytí | - povrch náchylný k poškrábání |
+ lze vařit bez tuku | - vyšší cena |
+ nízká hmotnost | |
+ úspora energie | |
Litinová sada nádobí
Nádobí vyrobené z litiny.
Výhody a nevýhody litinového nádobí
+ vyniká při pečení v troubě | - vysoká hmotnost |
+ hůře se nahřívá | - může po čase zreznout |
Smaltová sada nádobí
Nádobí je vyrobeno z ocelového plechu s povrchovou úpravou.
Výhody a nevýhody smaltového nádobí
+ nízké pořizovací náklady | - náchylné k oprýskání |
+ dlouhá životnost | - jednoduché dno je náchylné k připalování |
→ Drtivá většina hrnců umožňuje současně elektrický, plynový indukční i sklokeramický ohřev.
Vnitřní materiál hrnce – nepřilnavé povrchy
- Teflon – nepřilnavý povrch, náchylný na poškrábání, vyžaduje opatrné zacházení
- Nepřilnavý povrch PTFE – podobné vlastnosti i vzhled jako teflon
- Titan – nepřilnavý povrch, nezanechává pachy jídla, skvělá tepelná vodivost
- Keramika – odolává velmi vysokým teplotám, horší přilnavost
Praktické doplňky a funkce sady hrnců
Sady hrnců často disponují praktickými doplňky, které usnadní a zpříjemní vaření:
- Odnímatelná rukojeť – rukojeť lze v případě potřeby pečení v troubě či uskladnění odejmout nebo upevnit na jiný hrnec
- Poklice na cedění – speciální poklice umožňující bezpečné a pohodlné scezení vody
- Thermo - spot – indikátor teploty, který informuje o správném nahřátí pánve či hrnce
TIP!
Nejen vaření, ale i pečení je nedílnou součástí pestré kuchyně. Pořiďte si kvalitní pekáče a zapékací mísy, díky kterým připravíte lahodné pečené slané pokrmy i výborné dezerty.