Food Processor

Food procesor je velmi všestranný. Umí ve vteřinách rozmixovat polévku a zpracovat ovoce na pyré, stejně jako sekat, plátkovat nebo strouhat různé přísady. Toto zařízení se dodává s nožem pro mixování, sekání, mletí a přípravu pyré; dvěmi dvojitými plátkovacími a strouhacími disky rozdílné tloušťky a jemným struhadlovým diskem pro nudličky ve stylu julienne.

Nůž:

Sekání: Nůž naseká tvrdé i měkké potraviny. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když zajistíte stejný rozměr všech přísad.Pro hrubě nasekané maso, ryby, ovoce, zeleninu a ořechy použijte tlačítko funkce Pulse. Pro jemně nasekané nebo drcené ořechy bez přestávky zpracovávejte na rychlost 2–3, dokud nezískáte požadovanou strukturu. Nůž také naseká cibuli, houby, celer či rajčata, ale dejte pozor, abyste je nezpracovali příliš. Chilli nebo česnek vložte do plnicí trubice, když je kuchyňský přístroj v chodu. Při přípravě česnekového másla vložte česnek a petržel (osušené od jakýchkoliv tekutin) do mísy pro zpracování a nasekejte, pak přidejte kostičky másla. Rozmixujte. Nůž rovněž nastrouhá pečivo: použijte pečivo nakrájené na kostičky nebo nalámané na kousky. Piškoty, například amaretti nebo dietní suchary lze použít jako drť na dezerty či korpusy Příprava pyré: Ovocné protlaky, pyré a omáčky lze pomocí nože zpracovat během vteřiny. Měkké ovoce, například letní bobule, kiwi, mango a broskve lze zpracovat syrové. Větší ovoce nejdříve vypeckujte, podle potřeby oloupejte a nakrájejte na stejnoměrné kousky. Před přípravou pyré větší tvrdé ovoce, například jablka, meruňky, švestky, hrušky a reveň povařte v trošce vody s cukrem, aby změklo. Nůž je ideální pro přípravu jemných polévek. Přísady osušte a vložte do mísy pro zpracování, poté přidejte trochu tekutiny a zpracujte do požadované konzistence. Na závěr přilijte pyré ke zbývající tekutině v hrnci a smíchejte. Mixování: Nůž snadno rozmixuje přísady do marinád, salátových dresinků a majonéz. Použijte jej pro mixování směsí z měkkého sýra nebo jogurtu se zeleninou, kořením a bylinkami určených do omáček či pro přípravu těsta na palačinky nebo lívance. Nůž lze použít pro přípravu menšího množství cukrovinek z křehkého těsta nebo drobenkového zdobení. Do mísy vložte mouku a tuk přímo z chladničky. Tuk nejprve nakrájejte na kostky. Zpracovávejte několik vteřin, dokud směs nezačne připomínat strouhanku. Připravujete-li křehké těsto, přidejte do kuchyňského přístroje v chodu vodu pomocí plnicí trubice.

Disk pro silnější plátky / hrubé strouhání:

Jedná se o dvoustranný disk s čepelí pro krájení na silnější plátky na jedné straně a pro hrubé strouhání na straně druhé. Nejprve nakrájejte jakékoliv dlouhé potraviny tak, aby se vešly do plnicí trubice, poté v případě dlouhé tenké zeleniny, například pórku, cuket a mrkve, tuto trubici naplňte svisle, aby vznikly úhledné plátky. Krájíte-li na plátky pouze jeden kus, použijte malou plnicí trubici, svisle vložte mrkev, pórek, cuketu nebo okurku, stejně jako v předchozím případě.

Disk pro tenké plátkování a jemné strouhání:

Tento dvojúčelový disk rovněž plátkuje a strouhá, ale mnohem tenčeji a jemněji. Disk pro tenké plátkování je ideální pro tenké plátky celeru, okurky, hub nebo ředkviček, které se přidávají do salátů. Při plnění použijte pro celer a ředkvičky malou plnicí trubici a ujistěte se, že jsou houby umístěny vodorovně a jedna na druhé. Strana pro jemné strouhání je ideální pro zpracování tvrdého sýra do omáček, salátů a gratinovaných polev. Jemně nastrouhá také pečená jablka – perfektní do závinů či jako náplň různých koláčů a pečiva. Jemné struhadlo použijte pro mrkev, cukety nebo celer a přidejte je do salátů, náplní do koláčů a pečiva nebo pro přípravu nádivky či ořechové a masové sekané.

Disk pro strouhání na tenké nudličky:

Toto struhadlo ve stylu julienne využijete pro strouhání tenkých hranolků nebo jemných nudliček zeleniny pro pokrmy připravované na pánvi a do salátů. Je vhodné pro červenou řepu, mrkev, celer, cukety, okurku, papriky, brambory a tuřín. Dlouhou tenkou zeleninu, například mrkev, cukety a okurky, nakrájejte na délku asi 6,5 cm a do plnicí trubice je vložte vodorovně a naskládané na sobě.

Obr.