10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Milovníkům uzených pochoutek by na zahradě rozhodně neměla chybět klasická dřevěná, nebo moderní elektrická udírna, ve které si mohou suroviny vyudit kvalitně a dle vlastní chuti. Jak na výběr udírny?

Zobrazit více

Dřevěná udírna

Dřevěná udírna patří k nejrozšířenějším. Má oddělený kouřovod a topeniště, které se vytápí tvrdým dřevem. Tento klasický typ uzení je oblíbený pro specifickou chuť uzenin výrazně ovlivněnou vůní ohně.

  • tradiční styl uzení s jedinečnou atmosférou
  • nižší pořizovací cena
  • nevyžaduje připojení do el. sítě
  • náročnější proces uzení
  • vyžaduje dostatek kvalitního dřeva

Elektrická udírna

Elektrické udírna je moderní alternativou klasické udírny, obvykle je vyrobena z nerezu, její obsluhu zvládne i úplný začátečník. Topeniště nahrazuje topná spirála.

  • snadné ovládání
  • nižší provozní náklady
  • kouřové aroma získají suroviny z malého množství dřeva nebo štěpky
  • náročnější proces uzení
  • nutný zdroj el. energie

→ Udírny vybírejte také dle prostorových možností:

Pevná udírna – stojí celoročně na jednom místě, disponuje velkou kapacitou pro uzení (i více jak 50 kg surovin).

Přenosná udírna – je ideální na menší zahradu, terasu nebo balkon. Díky výrazně nižší hmotnosti se s ní snadno manipuluje, má však také výrazně menší kapacitu (cca do 10 kg).

TIP!

Pro milovníky pizzy tu máme pece na pizzu, se kterými si připraví tu nejlepší pizzu v pohodlí domova.


Kapacita udírny a počet roštů

Kapacitu udírny vybírejte dle předpokládaného využití. K dostání jsou udírny s vnitřní kapacitou 50 – 700 litrů.

Kapacita udírny Množství vyuzených surovin při jednom uzení
70 l až 10 kg masa
150 l 15 – 20 kg masa či uzenin
300 l až 40 kg surovin
700 l až 90 kg masa a dalších surovin

*Tabulka je pouze orientační, závisí také na konstrukci udírny.

→ Od kapacity udírny se obvykle odvíjí také počet roštů. Obvykle je součástí udírny 1 – 6 kusů.

Max. teplota udírny

U většiny udíren může maximální teplota dosahovat až k 160 °C, aniž by došlo k poškození udírny.

Je lepší uzení horkým nebo studeným kouřem?

Teplota uvnitř udírny rozhoduje také o kvalitě a způsobu uzení:

  • Uzení studeným kouřem je ideální k uzení surovin s dlouhou trvanlivostí (např. salámů, klobásek apod.). Udí se přibližně při 30 – 40 °C. Uzení tímto způsobem trvá přibližně 2 dny.
  • Uzení teplým kouřem je nejběžnější způsob uzení pro uzení masa, slaniny apod. Teplota při uzení se pohybuje mezi 40 – 60 °C. Doba uzení závisí na hmotnosti a druhu surovin, pohybuje se mezi 6 – 24 hodinami.
  • Uzení horkým kouřem je vhodné k uzení surovin k okamžité konzumaci. Udí se na 60 – 100 °C. Výhodou je krátká doba uzení (cca 2 – 4 hodiny), nevýhodou méně výrazná chuť po uzení.
TIP!

Na žádné zahradní párty nebo slavnosti nesmí chybět zahradní gril, na kterém si připravíte steaky, kousky zeleniny, sýry a další pochutiny.


Nejčastěji kladené otázky při stavbě udírny

1️⃣ Jak postavit topeniště k domácí udírně?

Topeniště by mělo mít vnitřní plášť ze šamotových cihel, vnější část udírny můžete obložit cihlami nebo kamenem. Optimální rozměry topeniště jsou 30 × 50 × 30 cm. Topeniště lze také posvařovat z plechu (v případě přenosných udíren).

2️⃣ Jaký je rozdíl mezi uzením teplým a studeným kouřem?

Uzení teplým kouřem patří mezi nejrozšířenější, teplota v udírně dosahuje cca 60 °C a uzení trvá 6 – 15 hodin. Uzení studeným kouřem trvá podstatně déle (i několik dní), protože se udí za poměrně nízké teploty (do 25 °C).

Buďte
a nakupujte s dopravou ZDARMA
0
měsíčně
Upřesnit parametry
CALTER Teploměr do udírny CALTER, 16x5 cm Bioterm Teploměr do udírny a BBQ 20°C + 300°C
CALTER Teploměr do udírny CALTER, 16x5 cm

Nerezový teploměr do udírny. Teploměr do udírny ohlídá správnou teplotu při přípravě masa. Provrtáte dvířka udírny a pomocí matky upevníte teploměr.

můžete mít 5.4.

Domácí udírna Viola Browin Uzenářská síťka na uzení a pečení
Domácí udírna Viola

Pro domácí uzení masa, ryb, drůbeže, sýrů, klobás, a dalších dobrot. Set udírny včetně topeniště a roury 1 m, kolena, podstavce, teploměru, konstrukce, regulační klapky,

můžete mít 10.4. - 12.4.

Saenger grilovací teploměr Browin Uzenářská síťka na uzení a pečení
Saenger grilovací teploměr

Saenger grilovací teploměr

můžete mít 4.4. - 5.4.

Udírny

Ať už si vyberete klasickou dřevěnou udírnu s externím topeništěm nebo moderní elektrickou udírnu, je důležitá její kapacita i maximální a minimální teplota uzení. Pořídit můžete i malou přenosnou udírnu, která je vhodná spíše na příležitostné uzení nebo na malé zahrady.

Domácí udírna nesmí na zahradě chybět

Domácí udírny, ať už dřevěné nebo nerezové, pomohou se zpracováním masa tak, aby bylo chutné a vhodné i k pozdější konzumaci. Udit nemusíte pouze maso, klobásy nebo salámy, vynikající jsou také uzené sýry!

→ Pokud nemáte na zahradě prostoru nazbyt, pořiďte si přenosnou udírnu, kterou můžete bez problému skladovat téměř kdekoliv.

Teploměr do udírny je nezbytnou součástí výbavy

Většina udíren disponuje vestavěným teploměrem, pokud ale chybí nebo došlo k jeho poškození, pořiďte si náhradní teploměr do udírny, díky kterému můžete bezpečně sledovat výši aktuální teploty.

Mohlo by vás dále zajímat

Nabídku nejlevnějších produktů seřazených podle ceny naleznete v kategorii levné Udírny.
Nabídku našich zlevněných produktů naleznete v kategorii Udírny výprodej.
Produkty v akci naleznete v kategorii Udírny akce.