Proč si pořídit vestavnou troubu?
Výhody a nevýhody vestavné trouby
+ působí nenápadně | - vyšší pořizovací náklady |
+ elegantní vzhled | |
+ lze ji umístit do jakékoliv výšky | |
Typy vestavné trouby
Elektrická vestavná trouba s klasickým ohřevem
Jejím základem je horní a spodní ohřev. Typově má podobné vlastnosti jako plynová trouba, liší se však připojením do elektřiny.
Horkovzdušná vestavná trouba
Její předností jsou ventilátory, které rozpohybují horký vzduch v celém prostoru trouby. Díky tomu je trouba výkonnější a výsledek pečení rovnoměrný.
Parní vestavná trouba
Moderní typ trouby, který pracuje na principu ohřevu za pomoci páry. Potraviny si uchovávají vitamíny a živiny.
Energetické parametry vestavné trouby
Doporučujeme zaměřit se na vestavné trouby energetické třídy A – A+++. Čím vyšší třída, tím větší úspora energie.
Objem trouby | Využití |
do 45 litrů | 1 – 2 osoby |
45 – 70 litrů | 2 – 3 osoby |
nad 70 litrů | 4 a více osob |
*Tabulka je pouze orientační.
Praktické funkce elektrické pečící trouby
Elektrické vestavné trouby mají obvykle širokou škálu rozmanitých funkcí. Jaké jsou ty nejdůležitější?
- Displej – umožňuje snadné ovládání a přehled o stavu pečení
- Osvětlení – výrazně zlepšuje přehled uvnitř trouby
- Horkovzduch – za pomoci větráků rozvádí teplo v troubě rovnoměrně
- Gril – v troubě lze potraviny také grilovat
- Parní ohřev – pečení za pomoci páry
- Teplotní sonda – automaticky hlídá přednastavenou ideální teplotu uvnitř pokrmu
- Udržování teploty – po dopečení udržuje jídlo teplé
- Funkce Jet – rychlé předehřátí trouby
- Katalýza nebo pyrolýza – samočištění trouby vysokými teplotami