CZ 2018-11-SG-NewCollection


Vše o kávě

Káva? Pijeme ji každý den, někteří z nás i vícekrát. Voní, povzbuzuje a nedá se jí odolat. Bez dobré kávy to zkrátka nejde. Co ještě byste o kávě měli vědět?

Káva 2

Na úvod třeba to, že existují dva hlavní druhy kávy, se kterými se běžně setkáváme, aniž to možná víme… Rozeznáváme totiž dvě hlavní odrůdy kávy, a to arabicu a robustu. Ty se od sebe velmi liší už jako rostlinky, protože Coffea Arabica má menší květy a pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách (až 2 200 m n. m.). Oproti tomu Coffea Canephora (robusta) je rostlinou, která se pěstuje převážně v nížinách, obvykle do 800 m n. m.

Hlavními rozdíly mezi těmito druhy kávy jsou však zejména jejich chuť a obsah kofeinu. Robusta má podstatně vyšší obsah kofeinu, a to až 3,5 %, oproti tomu arabika obsahuje maximálně 1,7 % a její chuť je spíše kyselejší.

Káva v kavárně

V kavárnách se káva připravuje obvykle na italský způsob, tzn. že základem je espresso. To by se dalo charakterizovat jako „zhuštěná káva“, čistý způsob, jak vychutnat její vůni a chuť v maximální možné intenzitě, malý zázrak chemie a fyziky, který je stejně tak uměním, jako vědou.

Jak vybrat kávovar

Espresso musí vždy mít na povrchu pěnu. V případě, že je vyrobeno ze 100% arabiky, bude pěna oříškové barvy, v níž se mohou objevit tmavé čárky, kterým říkáme tygří srst. Ta je známkou dobře připravené kávy. Bude-li kávová směs obsahovat také robustu, pěna bude tmavě hnědá. Rozhodně pokud dostanete espresso bez pěny, s díky odmítněte. Množství kávy v šálku by u espressa nemělo přesáhnout 30 ml.

O espressu koluje mnoho mýtů, například mnoho lidí „espresso nepije, protože by jim to utrhlo srdce“ nebo říkají, že si „za stejné peníze dávají raději kávu větší, déle jim pak vydrží“. Jenže! Espresso vyniká svou výraznou chutí díky způsobu přípravy pod tlakem, ale také svým velmi nízkým obsahem kofeinu. Ano, nízkým obsahem kofeinu…

Oproti oblíbené překapávané kávě je obsah kofeinu v espressu poloviční, což nám umožňuje vychutnat si daleko více šálků denně a užít si tak více příjemných chvil s šálkem perfektní kávy. Pokud je na vás chuť espressa příliš intenzivní, připravte si espresso do většího šálku a dolijte 30ml základ horkou vodou. Chuť kávy zůstane zachována a nevylouhují se do ní nežádoucí látky, které chuť kávy ničí.

Káva

Espresso vs. piccolo

V posledních letech se velmi často setkáváme s výrazem piccolo, což v italštině znamená malý. Tento termín už v našich kavárnách zdomácněl, ale ve skutečnosti piccolo jako druh kávy neexistuje.

Tento výraz vnikl zřejmě zoufalstvím všech milovníků kávy, kteří přišli do kavárny a chtěli si dát šálek epressa a místo toho jim na stůj přistál velký šálek kávy, tzv. „bazén“, s naprosto přelouhovanou kávou, která oproti 30 ml espressa má více než 100 ml a její chuť je nedobrá.

Espresso je způsob přípravy kávy, proto má jasně definovaná pravidla. Abychom mohli nápoj nazývat espressem, musí splňovat následujících 5 bodů:

  1. 7 g kávy
  2. teplota vody 90 °C
  3. tlak 9 barů
  4. doba extrakce (louhování) 25-30 vteřin
  5. objem v šálku nepřesáhne 30 ml

Věděli jste, že…

… espresso připravené ze zrn 100% arabiky má pouhých 65 mg kofeinu, oproti tomu překapávaná kávy obsahuje 108 mg za použití 100% arabiky.

… pravidelní konzumenti kávy trpí daleko v menší míře astmatem, Alzheimrovou chorobou, Parkinsonovou nemocí…

… epresso má pouhé 2 kcal.

… káva byla součástí islámského práva, kdy muž musel ženě zajistit denní dávku kávy.

káva při pražení ztratí až 20 % hmotnosti a až o 60 % zvětší svůj objem.