Výroba udírny

Vůně uzeného masa, či chuť po domácku vyuzených sýrů či uzenin je pro řadu z nás velkým potěšením. Pokud vlastníte dům se zahradou, můžete si hotovou udírnu koupit, nebo si dokonce postavit svoji vlastní, ze které budou uzené dobroty chutnat ještě více! Ať už se rozhodnete postavit dřevěnou, zděnou nebo snad dokonce elektrickou udírnu, nemusíte mít obavy, že to nezvládnete. V našem článku vám poradíme, jak postavit udírnu krok za krokem a co všechno budete na její výrobu potřebovat!

Kam postavit udírnu? Najděte na zahradě útulné zákoutí!

Pokud jste se rozhodli postavit na zahradě udírnu, čeká vás rozhodnutí, kam ji umístit. Počítejte, že budete potřebovat pár metrů místa. Ideální je vystavět udírnu v blízkosti pergoly, altánu nebo může být součástí letní kuchyně, kde budete moci v klidu posedět s přáteli a zároveň mít udírnu pod kontrolou – samotné uzení totiž zabere několik hodin, někdy i celý den. Pokud však máte na zahradě nevyužité zákoutí, i to může být skvělým místem pro stavbu udírny! Výhoda je, pokud se jedná o mírně svažitý terén. Pokud byste rádi udili v pohodlí domova, existují dokonce i udírny vhodné do interiéru.

Výroba udírny

Nejdříve je třeba se rozhodnout, jaký typ udírny chcete postavit!

Před výrobou udírny byste si měli položit také několik zásadních otázek, které vám usnadní výběr mezi jednotlivými typy udíren.

  • Chci udírnu umístit nastálo nebo stěhovat? V případě, že jste si umístěním udírny jisti a víte, že ji budete využívat řadu následujících let, doporučujeme stavbu zděné udírny, která skvěle odolává venkovnímu prostředí, je stabilní a snadno se udržuje. Pokud však víte, že budete muset udírnu stěhovat, nebo ji chcete využívat střídavě na více místech, dřevěná udírna bude tou nejlepší volbou.
  • Chci udit tradičním nebo moderním způsobem? Pokud si chcete na uzení vyhradit dostatek času, a užít si jej se vším všudy, volte zděné nebo dřevěné udírny. U těch je třeba regulovat teplotu intenzitou přikládání do ohně, což vyžaduje pravidelnost a pozornost po několik hodin. V případě, že chcete mít méně práce a být si jisti, že budete udit na správnou teplotu, pořiďte si moderní elektrickou udírnu, kde lze přesnou teplotu nastavit automaticky.

Jaké jsou hlavní části udírny?

Nyní si představíme jednotlivé části udírny, které bude třeba vyrobit. Přiblížíme si jejich možnosti provedení a dozvíte se, co vše budete na jejich stavbu potřebovat.

Udící komora

Tvoří hlavní část udírny, může být vyrobena z plechu, dřeva nebo cihel. Její velikost závisí na vašich prostorových možnostech, a také na tom, jaké množství masa, uzenin a sýrů budete chtít vyudit najednou. Jako optimální velikost udírny lze označit vnitřní rozměr cca 90 × 90 cm. Do takové udírny se vejde dostatek surovin k vytvoření zásob pro celou rodinu. Součástí skříně jsou dvířka udírny, která by měla dokonale těsnit a komín, kterým kouř odchází.

Topeniště

Topeniště slouží k udržování ohně, je tedy podstatnou součástí udírny. Obvykle se staví z plechu (v případě přenosné udírny), cihel nebo betonu a kamení. Vnitřní stěna by měla být vystavěna z šamotových cihel.

Kouřovod

Spojuje skříň s topeništěm, skrze něj prochází kouř. Ideální umístění kouřovodu je mírně do svahu (pro lepší tah), délka kouřovodu by měla být alespoň 1,5 m, a zároveň ne více jak 3 metry. Kouřovod může být vyroben například z kameniny, nebo plechu.


Stavba udírny svépomocí – jak na to?

Pokud už víte, jaký druh udírny chcete postavit, je třeba si připravit prostor, do kterého chcete udírnu umístit. V případě, že budete stavět zděnou udírnu, čeká vás vyměření a vybetonování základů. Přenosnou udírnu můžete vyrobit, kdekoliv – ať už na dvoře nebo v pohodlí dílny.

Stavba zděné udírny – plánek vám stavbu výrazně usnadní!

Zděné udírny vynikají svým tradičním vzhledem, který skvěle ladí s klasickou venkovskou stavbou. Často se staví jako součást letní kuchyně. Pokud jste se rozhodli pro stavbu zděné udírny, budou přípravné práce náročnější, a proto doporučujeme připravit si nejdříve plánek s rozměry samotné udírny, kouřovodu i topeniště, podle kterého budete stavět (na internetu lze dohledat řadu inspirací, záleží na tom, jak velkou udírnu chcete a jaký prostor máte k dispozici). Déle je třeba při výstavbě postupovat v následujících krocích.

Příprava základů pro zděnou udírnu

  1. Půdorys udírny dle připraveného nákresu je třeba nejdříve vyměřit přímo v místě, kde budete stavět a pomocí kolíků a provázku jej přesně vytyčit.
  2. Poté je nutné vyhloubit do zeminy základy, které následně vybetonujete směsí betonu a kamení.
  3. Základová deska by měla úroveň terénu přesahovat alespoň o 10 cm.
Zdění udírny a instalace kouřovodu

  1. Nyní je čas pro vyzdění topeniště (ideální jsou šamotové cihly, které mají skvělé izolační vlastnosti). Z vnější části jej můžeme obestavět klasickými cihlami. Nezapomeňte na ukotvení dvířek a ponechání otvoru pro osazení kouřovodu. Ten můžeme usadit v průběhu postupného vyzdívání topeniště a samotné udící komory.
  2. Vnitřní plášť udící komory je třeba zhotovit z plechu, z vnější části ji lze opět vyzdít cihlami.
  3. Nezapomeňte do spodní části komory upevnit rošt, který bude zachycovat odpadávající kousky uzenin a ponechat otvor pro usazení dvířek.
Stavba střechy udírny

  1. Ve chvíli, kdy je udírna vyzděná do potřebné výšky, přichází čas na instalaci krovu.
  2. Při kompletaci krovu nezapomeňte na komínek, který bude stříškou udírny procházet. Ten je třeba dostatečně zaizolovat, aby nehrozilo vznícení střechy udírny.
  3. Nyní je třeba položit střešní krytinu. Pokud nechcete na udírně klasickou střechu, lze ji celou taktéž vyzdít z cihel.
Zdění udírny a instalace kouřovodu
Instalace dvířek a teploměru

  1. Nakonec je třeba usadit dvířka udírny, nejlépe do předem vyzděných pantů. Dvířka by měla dokonale těsnit, použít můžete těsnění, které se používá například pro krby.
  2. Zapomenout byste neměli ani na teploměr, díky kterému můžete kontrolovat aktuální teplotu v udírně.

Stavba dřevěné udírny svépomocí

Pokud nechcete stavět zděnou udírnu a hledáte jednodušší řešení, pusťte se do výstavby dřevěné udírny, která se snadno přenáší a je méně náročná na výrobu! Jak na to?

Příprava základů pro dřevěnou udírnu

  1. Také dřevěná udírna může mít zděné základy, především pokud plánujete topeniště s kouřovodem. Pokud ale chcete udírnu přenášet, zvolte dřevěnou nebo svařovanou konstrukci.
  2. V případě zděných základů je stejně jako u předchozí udírny třeba vykolíkovat a vyhloubit základy, které vylijete betonem. Poté je třeba vystavět cihlový nebo kamenný podstavec, na který bude navazovat kouřovod se zděným topeništěm z cihel a šamotu.
Stavba udící komory ze dřeva

  1. Základ udírny vytvořte z hranolů, ideálně s profilem 60 × 60 mm. Spojujte je pomocí nerezových vrutů, kterým nevadí vlhkost.
  2. Poté konstrukci opláštěte nejlépe smrkovými palubkami, nezapomeňte na otvor pro dvířka, případně dvířka vyrobte také ze dřeva a připevněte pomocí pantů.
Instalace komínku a teploměru

  1. Nakonec vyrobte stříšku udírny, může být sedlová i plochá. Ponechejte otvor, do kterého nainstalujete komín (ideálně se záklapkou pro regulaci kouře).
  2. Do horní části udící komory z vnější strany instalujte teploměr, který bude hlídat teplotu během uzení.

Výroba elektrické udírny

Moderní elektrické udírny jsou mnohem snazší na obsluhu, zároveň jsou uzeniny vynikající chuti a delší trvanlivosti, protože lze udit horkým kouřem za vyšší teploty. I proto jsou dnes stále oblíbenější. Topí se v nich doutnající štěpkou nebo pilinami. Pokud nechcete elektrickou udírnu kupovat, můžete si ji s trochou šikovnosti vyrobit sami. Poradíme vám, jak na to!

Výroba udící komory

  1. Elektrickou udírnu můžete vystavět ze smrkových palubek, zrecyklovat však můžete i starý sud, který je však třeba důkladně vyčistit.
  2. Na komoru nainstalujte dvířka, komín a teploměr jako u předchozích modelů.
Elektroinstalace

  1. Nyní je třeba instalovat elektrický generátor kouře s topnou spirálou, která bude roztápět štěpku.
  2. V blízkosti udírny je třeba mít el. zásuvku, nebo si pomoci skrze prodlužovací kabel.
Elektroinstalace udírny


Stavba domácí venkovní udírny se určitě vyplatí!

Díky domácí udírně budete moci vyrábět neomezené množství chutného uzeného masa, jehož kvalita vysoce předčí kupované výrobky ze supermarketů. Kromě masa můžete vyzkoušet také chutné uzené sýry a další pochutiny. Stavba udírny navíc není finančně nikterak náročná, a proto si ji může postavit takřka kdokoliv.


TIP! Pokud se na stavbu udírny svépomocí necítíte, nevadí. Pořídit si můžete dokonale propracované, zkompletované udírny, které zajistí bezchybné fungování a navíc jsou pěkné na pohled! Vybírat můžete klasické dřevěné i moderní elektrické udírny všech velikostí!

Nejčastěji kladené otázky při stavbě udírny

1️⃣ Kam umístit teploměr do udírny?

Do udíren se nejčastěji instaluje bimetalový teploměr, jehož optimální místo je ve vnější horní části udící komory. Díky tomu je na aktuální teplotu uvnitř komory velmi dobře vidět.