10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Milovníkům uzených pochoutek by na zahradě rozhodně neměla chybět klasická dřevěná, nebo moderní elektrická udírna, ve které si mohou suroviny vyudit kvalitně a dle vlastní chuti. Jak na výběr udírny?

Zobrazit více

Dřevěná udírna

Dřevěná udírna patří k nejrozšířenějším. Má oddělený kouřovod a topeniště, které se vytápí tvrdým dřevem. Tento klasický typ uzení je oblíbený pro specifickou chuť uzenin výrazně ovlivněnou vůní ohně.

  • tradiční styl uzení s jedinečnou atmosférou
  • nižší pořizovací cena
  • nevyžaduje připojení do el. sítě
  • náročnější proces uzení
  • vyžaduje dostatek kvalitního dřeva

Elektrická udírna

Elektrické udírna je moderní alternativou klasické udírny, obvykle je vyrobena z nerezu, její obsluhu zvládne i úplný začátečník. Topeniště nahrazuje topná spirála.

  • snadné ovládání
  • nižší provozní náklady
  • kouřové aroma získají suroviny z malého množství dřeva nebo štěpky
  • náročnější proces uzení
  • nutný zdroj el. energie

→ Udírny vybírejte také dle prostorových možností:

Pevná udírna – stojí celoročně na jednom místě, disponuje velkou kapacitou pro uzení (i více jak 50 kg surovin).

Přenosná udírna – je ideální na menší zahradu, terasu nebo balkon. Díky výrazně nižší hmotnosti se s ní snadno manipuluje, má však také výrazně menší kapacitu (cca do 10 kg).

TIP!

Pro milovníky pizzy tu máme pece na pizzu, se kterými si připraví tu nejlepší pizzu v pohodlí domova.


Kapacita udírny a počet roštů

Kapacitu udírny vybírejte dle předpokládaného využití. K dostání jsou udírny s vnitřní kapacitou 50 – 700 litrů.

Kapacita udírny Množství vyuzených surovin při jednom uzení
70 l až 10 kg masa
150 l 15 – 20 kg masa či uzenin
300 l až 40 kg surovin
700 l až 90 kg masa a dalších surovin

*Tabulka je pouze orientační, závisí také na konstrukci udírny.

→ Od kapacity udírny se obvykle odvíjí také počet roštů. Obvykle je součástí udírny 1 – 6 kusů.

Max. teplota udírny

U většiny udíren může maximální teplota dosahovat až k 160 °C, aniž by došlo k poškození udírny.

Je lepší uzení horkým nebo studeným kouřem?

Teplota uvnitř udírny rozhoduje také o kvalitě a způsobu uzení:

  • Uzení studeným kouřem je ideální k uzení surovin s dlouhou trvanlivostí (např. salámů, klobásek apod.). Udí se přibližně při 30 – 40 °C. Uzení tímto způsobem trvá přibližně 2 dny.
  • Uzení teplým kouřem je nejběžnější způsob uzení pro uzení masa, slaniny apod. Teplota při uzení se pohybuje mezi 40 – 60 °C. Doba uzení závisí na hmotnosti a druhu surovin, pohybuje se mezi 6 – 24 hodinami.
  • Uzení horkým kouřem je vhodné k uzení surovin k okamžité konzumaci. Udí se na 60 – 100 °C. Výhodou je krátká doba uzení (cca 2 – 4 hodiny), nevýhodou méně výrazná chuť po uzení.
TIP!

Na žádné zahradní párty nebo slavnosti nesmí chybět zahradní gril, na kterém si připravíte steaky, kousky zeleniny, sýry a další pochutiny.


Nejčastěji kladené otázky při stavbě udírny

1️⃣ Jak postavit topeniště k domácí udírně?

Topeniště by mělo mít vnitřní plášť ze šamotových cihel, vnější část udírny můžete obložit cihlami nebo kamenem. Optimální rozměry topeniště jsou 30 × 50 × 30 cm. Topeniště lze také posvařovat z plechu (v případě přenosných udíren).

2️⃣ Jaký je rozdíl mezi uzením teplým a studeným kouřem?

Uzení teplým kouřem patří mezi nejrozšířenější, teplota v udírně dosahuje cca 60 °C a uzení trvá 6 – 15 hodin. Uzení studeným kouřem trvá podstatně déle (i několik dní), protože se udí za poměrně nízké teploty (do 25 °C).

Buďte
a nakupujte s dopravou ZDARMA
0
měsíčně
Upřesnit parametry
Homelux udírna HMLX 7004, nerezová Homelux udírna HMLX 7004, nerezová
Homelux udírna HMLX 7004, nerezová

Udírna pro teplé a studené uzení Vyrobeno z nerezové oceli o síle 1 mm. Šířka: 460 mm Hloubka: 280 mm Výška: 1100 mm Udírna pro přípravu lahodných uzených pokrmů v domácích podmínkách.

můžete mít 5.6. - 6.6.

Homelux udírna HMLX 7005, nerezová Homelux udírna HMLX 7004, nerezová
Homelux udírna HMLX 7005, nerezová

Udírna pro teplé a studené uzení Vyrobeno z nerezové oceli o síle 1 mm. Šířka: 390 mm Hloubka: 280 mm Výška: 800 mm Udírna pro přípravu lahodných uzených pokrmů v domácích podmínkách.

můžete mít 5.6. - 6.6.

HUKA udírna Homelux udírna HMLX 7004, nerezová
HUKA udírna

rozměry udírny 400mm400mm1050mm, Je vyrobena z ocelového plechu opatřeného žáruvzdorným lakem. Ve spodní části je vyjímatelné topeniště. Součástí udírny jsou 3 držáky na háčky (celkem 9 háčků), vestavěný teploměr a otočné klapky pro přívod a odvod vzduchu, sloužící pro přesnou regulaci teploty.

můžete mít 6.6. - 7.6.

Lacor Gloš pro aromatizér 17 × 15 cm ProGarden Gril s udírnou multifunkční 3v1 VAGGAN KO-C80901500
Lacor Gloš pro aromatizér 17 × 15 cm

Gloš poslouží k přikrytí pokrmu a připojení aromatizéru. Pomocí něj se jídlo zakryje a aromatizérem získá požadovanou vůní, což dodává na ještě intenzivnějším gastronomickém prožitku.

můžete mít 5.6.

Lacor Gloš pro aromatizér 13 × 11 cm ProGarden Gril s udírnou multifunkční 3v1 VAGGAN KO-C80901500
Lacor Gloš pro aromatizér 13 × 11 cm

Gloš poslouží k přikrytí pokrmu a připojení aromatizéru. Pomocí něj se jídlo zakryje a aromatizérem získá požadovanou vůní, což dodává na ještě intenzivnějším gastronomickém prožitku.

můžete mít 5.6.

ProGarden Gril s udírnou multifunkční 3v1 VAGGAN KO-C80901500 ProGarden Gril s udírnou multifunkční 3v1 VAGGAN KO-C80901500
ProGarden Gril s udírnou multifunkční 3v1 VAGGAN KO-C80901500
  • multifunkční zahradní gril s udírnou 3v1 umožňuje udit, grilovat i opékat

můžete mít 6.6. - 7.6.

ProGarden Gril s udírnou multifunkční 3v1 VAGGAN KO-C80901500 Severin BOX na uzení , ZB 8183, pro grily SEVO a SENOA, 11 x 24 x 5 cm
ProGarden Gril s udírnou multifunkční 3v1 VAGGAN KO-C80901500
  • multifunkční zahradní gril s udírnou 3v1 umožňuje udit, grilovat i opékat- všestranný plně vybavený gril se dvěma chromovanými grilovacími rošty- provedení: ocel / chrom / smalt / porcelán- na dvou grilovacích roštech můžete grilovat maso, ryby i zeleninu a to klidně na obou zároveň- uvnitř grilu

můžete mít 13.6. - 18.6.

shumee Broskvové třísky na uzení 0,7 kg - Hendi 199411 Severin BOX na uzení , ZB 8183, pro grily SEVO a SENOA, 11 x 24 x 5 cm
shumee Broskvové třísky na uzení 0,7 kg - Hendi 199411

Kód výrobce: 199411 dřevěné štěpky značky Hendi jsou ideální pro profesionální catering.

můžete mít 7.6. - 11.6.

shumee Kouřový prach pro studené kouření - sada 9 příchutí - Hendi 199794 shumee Kouřový prach pro studené kouření - sada 9 příchutí - Hendi 199794
shumee Kouřový prach pro studené kouření - sada 9 příchutí - Hendi 199794

Kód výrobce: 199794 Kouřový prach značky Hendi je určen pro použití v profesionální gastronomii.

můžete mít 10.6. - 12.6.

Udírny

Ať už si vyberete klasickou dřevěnou udírnu s externím topeništěm nebo moderní elektrickou udírnu, je důležitá její kapacita i maximální a minimální teplota uzení. Pořídit můžete i malou přenosnou udírnu, která je vhodná spíše na příležitostné uzení nebo na malé zahrady.

Domácí udírna nesmí na zahradě chybět

Domácí udírny, ať už dřevěné nebo nerezové, pomohou se zpracováním masa tak, aby bylo chutné a vhodné i k pozdější konzumaci. Udit nemusíte pouze maso, klobásy nebo salámy, vynikající jsou také uzené sýry!

→ Pokud nemáte na zahradě prostoru nazbyt, pořiďte si přenosnou udírnu, kterou můžete bez problému skladovat téměř kdekoliv.

Teploměr do udírny je nezbytnou součástí výbavy

Většina udíren disponuje vestavěným teploměrem, pokud ale chybí nebo došlo k jeho poškození, pořiďte si náhradní teploměr do udírny, díky kterému můžete bezpečně sledovat výši aktuální teploty.

Mohlo by vás dále zajímat

Nabídku nejlevnějších produktů seřazených podle ceny naleznete v kategorii levné Udírny.
Nabídku našich zlevněných produktů naleznete v kategorii Udírny výprodej.
Produkty v akci naleznete v kategorii Udírny akce.