10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny

Co nedávat do lednice? Naučte se, jak správně skladovat potraviny!

Když v roce 1911 představila společnost General Electric svou první lednici pro domácnosti, jednalo se o obrovský pokrok. Konečně se blýskalo na lepší časy pro uchovávání potravin. Chladničky postupně nahradily do té doby běžné ledování potravin ve sklepech a za těch více než sto let prošly neuvěřitelným vývojem. Dnes na trhu najdeme nespočet modelů různých velikostí a s nejrůznějšími funkcemi – a právě to je možná důvod, že mnoho lidí uchovává v chladničkách i takové potraviny, které do nich rozhodně nepatří, respektive kterým lednice doslova škodí. Pojďme se proto podívat na ty největší prohřešky, s kterými se v českých domácnostech zcela běžně setkáváme.

Co nedávat do lednice? Naučte se, jak správně skladovat potraviny!

Již celá desetiletí máme zažitou představu, že skladování potravin v lednici jim zaručí delší trvanlivost a čerstvost. Neplatí to ale rozhodně ve všech případech. Některé potraviny se v lednici naopak rychleji zkazí, ztratí svou chuť, nebo při jejich uskladnění v nevhodných obalech hrozí dokonce kontaminace ostatních potravin. Zde jsou nejčastější příklady těch potravin, kterým lednice škodí.

Rajčata, papriky, okurky, cukety a dýně z ledničky vyndejte

Všechny tyto druhy zeleniny patří k těm, u kterých v chladničce dochází k zastavení procesu dozrávání a také ke ztrátě chuti. Nejvíce citlivá jsou z této kombinace rajčata, u kterých se chladem mění jejich buněčná struktura, plody moučnatí a ztrácejí svou chuť. Rajčata v lednici navíc negativně ovlivňují i ostatní druhy zeleniny, jako například kapustu, která vedle nich žloutne, či mrkev, která hořkne.

Tip na skladování! Tyto druhy zeleniny raději skladujte na kuchyňské lince. Rajčata či papriky, které ještě nedozrály, můžete umístit na okenní parapet, kde bez problémů dozrají.

Brambory do lednice nepatří! Podívejte se, jak je správně skladovat

Mnoho lidí si myslí, že když mají být brambory skladovány na tmavém místě, je pro ně lednice ideální. Opak je však pravdou. Brambory kromě tmavého místa potřebují také uskladnění v suchu. V důsledku chladu navíc dochází k přeměně bramborového škrobu na cukru, tudíž brambory takzvaně sládnou, a navíc v lednici také podstatně rychleji klíčí. Co je však ještě důležitější – při tepelné úpravě brambor, které byly skladovány při nízké teplotě, může dojít k nadměrné tvorbě akrylamidu, bílé krystalické látky bez vůně, která je pro lidské zdraví škodlivá.

Tip na správné skladování brambor: Při skladování brambor myslete nejen na skladování na suchém a tmavém místě, ale nezapomeňte je vyndat z igelitového obalu, ve kterém se často prodávají – ten totiž podněcuje vznik plísní. Ideální způsob skladování je v dřevěné bedýnce či jiném úložném boxu bez víka, do kterých může ze všech stran proudit vzduch.

Cibuli a česneku se daří ve spíži

Ani tyty potraviny do lednice nepatří. V nadměrném chladu v lednici totiž začnou již po pár dnech měknout a ztrácet své aroma, navíc jsou výrazně náchylnější k plesnivění. Skladujte je proto na suchém, chladnějším místě s dobrou dostupností vzduchu – ideálně zavěšené například v prodyšné síťce na potraviny. A pozor – nikdy je neskladujte na jednom místě společně s bramborami, které způsobují jejich rychlejší zkažení.

Kde skladovat rozkrojenou cibuli? Pokud vám zbyla část již oloupané a rozkrojené/nakrájené cibule, můžete ji do dalšího vaření uchovat v lednici. Musí však být skladována v uzavřené nádobě, ideální jsou plastové dózy na potraviny.

Banány a další tropické ovoce miluje teplo

Tropické ovoce bylo pěstováno v tropech, a proto mu přirozeně chlad nesvědčí. Nejen, že se v chladu zastavuje proces jejich zrání, ale zároveň také rychleji černají. Banány, ananas, avokádo, mango, citrony, mandarinky, pomeranče, limetky a další druhy tropického ovoce proto vždy skladujte při pokojové teplotě, ideálně v míse nebo košíku na ovoce.

Pozor na vrstvení Zejména u pomerančů, ale i ostatních druhů ovoce, si dejte pozor na skladování ve větších vrstvách. Tlak, který na sebe plody navzájem vyvíjejí, totiž podporuje vznik plísní.

Čerstvé bylinky patří do vázy

Ať už si přinesete domů mátu, meduňku, rozmarýn, pažitku, petrželku nebo třeba jarní cibulku, žádná z těchto natí čerstvých bylin nepatří do lednice – v ní totiž absorbuje okolní pachy, a navíc rychle ztrácí chuť a usychá. Nejlepším způsobem uchování čerstvých natí je umístit je do sklenice nebo vázy s vodou jako květinu (nezapomeňte vodu pravidelně měnit!), případně, pokud už je z jakéhokoliv důvodu chcete mít v lednici, musí být uzavřeny ve vzduchotěsném obalu.

Tip na uchování cibulkové natě: Pokud si zakoupíte lahůdkovou jarní cibulku, můžete se těšit z čerstvé natě dlouhou dobu. Stačí umístit samotnou cibulku do vody, nať z ní postupně odřezávat a z bílého stonku začnou během pár dní vyrůstat nové výhonky. Důležité však je pravidelně měnit vodu (alespoň jednou za dva až tři dny).

Přezrálé ovoce v lednici nevydrží déle, a navíc může být nebezpečné

Ať už budeme hovořit o jablkách, hruškách, švestkách či třeba meruňkách, žádný z těchto druhů nepatří do lednice, pokud už je hodně zralý. Přezrálé ovoce totiž vylučuje uhlovodík ethen, který podporuje zrání ostatního ovoce a zeleniny, takže veškeré druhy, které by se v lednici nacházely v blízkosti, by mohly shnít.

Med v lednici rychleji krystalizuje

Ani toto sladidlo nemá v lednici své místo. V chladu med totiž rychle mění svou strukturu a krystalizuje. Vzhledem k nízkému obsahu vody a vysokému obsahu cukru můžete med bez obav skladovat v uzavřené nádobě v místnosti při pokojové teplotě – zajistíte si tak, že zůstane co nejdéle tekutý a bude se snadno používat.

Oleje v lednici houstnou, potřebují navíc tmu

Ať už olivový olej, slunečnicový nebo jakýkoliv jiný – rostlinné oleje (s výjimkou olejů z některých druhů ořechů) do lednice nepatří. V chladu totiž mění svou konzistenci, houstnou a objevuje se v nich kal.

Tip na skladování olejů: Olejům nesvědčí světlo, proto je skladujte v lahvích z tmavého skla. Zakoupíte-li olej v průhledné láhvi, obalte ji papírem či alobalem.

Proč nedávat kávu do lednice?

Nešvarem posledních let je uskladňování kávových zrn v lednici. Ta tam ale rozhodně nepatří. Kávová zrna totiž absorbují pachy z okolí, navíc vlivem změny teploty rychle vysychají a ztrácejí chuť. Chcete-li si uchovat aroma voňavé kávy, vždy ji skladujte ve vzduchotěsné nádobě na tmavém a ideálně chladnějším místě.

Kam s čokoládou, aby se neroztekla?

Obzvláště v letních měsících řada lidí řeší, kam s čokoládou, aby se neroztekla. Lednice však není vhodným místem. I ona má totiž stejně jako řada již zmíněných potravin tendenci pohlcovat pachy ze svého okolí a nesvědčí jí ani vlhkost a chlad – v důsledku reakcí cukrů v ní obsažených může docházet ke změnám povrchu čokolády.

TIP! Nejlepším způsobem pro skladování čokolády je tmavé místo při teplotě mezi 14 až 16 °C. Vždy ji však uchovávejte v temnotě. Na světe totiž začíná šednout – nejedná se však o plíseň, nýbrž o tuk vystupující na povrch, proto i takovou čokoládu můžete bez obav sníst.

Chléb a pečivo skladujte v chlebníku a v utěrce

Přebytky chleba či pečiva do lednice také rozhodně nepatří – začnou zde totiž rychle vysychat, tvrdnout a drobit se. K jejich správnému skladování plně postačí čistá utěrka, do které chléb či pečivo zabalíte, a umístíte do chlebníku. Pečivo neskladujte v igelitových sáčcích – v nich rychle vzniká plíseň.

Tip na uchování pečiva: Pokud to s nákupem chleba či pečiva přeženete a nezvládnete je sníst, můžete je uchovat v mrazáku a vyndat dle potřeby – rozmrazit je pak nechte pozvolna, bez použití mikrovlnky či trouby.

Nakládaná zelenina, dipy a dochucovadla nemusí být v lednici

Ať už jde o nakládanou zeleninu, pickles, čatní, salsu, různé pálivé omáčky, grilovací dipy, hořčice či kečup – všechny tyto pochutiny obsahují ocet, případně olej, proto není třeba je skladovat v lednici. Vinný ocet zabraňuje množení bakterií a zároveň uchovávání při pokojové teplotě zachovává i pálivost nejrůznějších omáček.

Pozor na dochucovadla s obsahem jogurtu, smetany atd.: Obezřetní však musíte být u ochucovadel či dipů obsahujících majonézu, vejce, jogurt či smetanu. Takové potraviny musí být skladovány v lednici.

Červené víno z lednice si nevychutnáte

Každý milovník vína ví, že červené víno se nepodává chlazené. Přesto ho řada lidí uchovává v lednici. Dlouhodobé podchlazení však zabraňuje uvolnění chutí. Ideální teplota pro skladování červeného vína je mezi 15 až 18 °C – pokud nemáte sklep, pomůže vám se správnou teplotou elektrická vinotéka. Případně můžete použít kbelík na sekt s chladnou vodou a víno v něm před podáním zchladit na požadovanou teplotu.

Konzervy a džemy můžete dát bez obav do spíže

Neotevřené konzervy a džemy zabírají místo ve vaší lednici zcela zbytečně. Bez problémů je totiž uchováte ve spíži. Výjimkou jsou pouze načaté džemy či konzervy, které v lednici být skladovány musí. Pokud však skladujete otevřené potraviny z konzervy, doporučujeme vám přendat je z konzervy do uzavíratelné dózy na potraviny – kov totiž na vzduchu oxiduje a může dojít k ovlivnění chuti dané potraviny.

Správné ukládání v lednici je základ

Výše uvedený výčet představuje základní přehled nejčastěji používaných a zároveň chybně skladovaných potravin. Na závěr je však třeba upozornit také na to, že i když máte v chladničce pouze ty potraviny, které do ní opravdu patří, je nesmírně důležité jejich správné skladování.

  • Maso a ryby by vždy měly být uloženy ve spodních policích. Kromě toho, že je zde největší chlad, nehrozí kontaminace ostatních potravin, pokud by došlo k vytečení šťávy z masa.
  • Maso nikdy nedávejte do lednice pouze v sáčku či fólii, vždy pod něj umístěte talíř nebo misku.
  • Potraviny v lednici nevrstvěte – tlak jednotlivých potravin na sebe podporuje vznik plísní či hniloby.
  • Lednici udržujte v čistotě, potraviny v ní skladujte v krabičkách či dózách, které prodlouží trvanlivost.
  • Nedávejte do lednice potraviny, které do ní nepatří – kromě toho, že zabírají místo, mohou kontaminovat ostatní potraviny či ovlivnit jejich kvalitu.

Další zajímavé články:

Jak opravit lednici a jaké poruchy jsou nejčastější?

Lednice je důležitým vybavením domácnosti, bez kterého se jen těžko objedeme. Proto pokud nastane její porucha, je... celý článek

Jak vybrat lednici

Chladnička je obvykle prvním spotřebičem, který si pořizujeme do nové domácnosti. Jde o poměrně vysokou a dlouhodobou investici... celý článek

Čistka potravin i úspora energie: odmrazování lednice má své výhody

Odmrazování lednice či mrazáku patří společně s čištěním trouby k nejméně oblíbeným... celý článek