Jak vybrat domácí pekárnu


Chcete si vychutnat čerstvě upečený chléb s křupavou kůrkou, kdykoliv budete mít chuť? V tom případě je tu domácí pekárna, se kterou si snadno připravíte čerstvé pečivo v pohodlí vašeho domova. V domácí pekárně kromě pečiva snadno připravíte také kynuté těsto na koláč nebo pizzu. Obsluha pekárny je naprosto nenáročná – stačí vložit vhodné suroviny, nastavit program a o zbytek přístroj postará za vás!


Proč si pořídit domácí pekárnu?

Přemýšlíte, jaké výhody má domácí pekárna oproti klasickému pečení pečiva v troubě? Zde jsou ty hlavní:

  • Pekárna těsto sama uhněte, nechá vykynout i upeče.
  • Není třeba špinit další kuchyňské náčiní.
  • Pečení pečiva je snadné a rychlé.
  • Díky funkci odloženého startu můžete mít po ránu čerstvě upečené pečivo.
  • Máte přehled o surovinách, ze kterých je pečivo upečeno.
Jak vybrat dětské lyže

Jak vybrat domácí pekárnu? Rozhoduje objem formy i množství funkcí!

Rozhodli jste se pořídit si domů pekárnu a nevíte, jak se v množství modelů na trhu zorientovat? S tím vám rádi pomůžeme. Odpíchnout se můžete od kapacity hnětací nádoby a pečící formy v jednom, použitého materiálu, počtu hnětacích háků i funkcí, které daná pekárna nabízí!

Objem domácí pekárny závisí na počtu členů v domácnosti

Objem hnětací a pečící nádoby je jedna z prvních věcí, na které byste se měli zaměřit. Ovlivňuje totiž velikost pečiva, které budete moci v pekárně najednou připravit. Pro jednotlivce nebo páry obvykle postačí menší pekárny, které zvládnou upéct chléb o hmotnosti 500 – 800 gramů. Rodinám se vyplatí pořídit domácí pekárny s větším objemem 1 200 – 1 800 gramů.

Pamatujte na to, že ve větší pekárně lze upéci menší bochník chleba, naopak to ale možné není. Navíc pokud chcete pekárnu využívat i k dalším úkonům, jako je například zavařování, větší objem jistě oceníte.

→ Důležitý je také materiál, ze kterého je pečící nádoba vyrobena:

  • Teflonová forma – její výhodou je nepřilnavost, snadno se však poškrábe, proto vyžaduje citlivé zacházení.
  • Nerezová forma – je velice odolná, avšak ne zcela nepřilnavá, proto je třeba důsledně hlídat teplotu pečení.
  • Keramická forma – keramický povrch je nepřilnavý a navíc mechanicky odolný.

Počet hnětačů a způsob jejich vyjmutí

Hnětače uvnitř nádoby jsou nezbytné pro uhnětení těsta. Setkat se můžete s modely pekáren, které mají jeden nebo dva hnětače. Jeden hnětač je vhodnější pro domácí pekárny s menším objemem, u větších modelů se vyplatí vybírat variantu se dvěma hnětači – těsto lépe promísí.

Zatímco některé pekárny mají sklápěcí hnětače, u jiných zůstanou v těstě a je třeba je před pečením nebo po pečení z hotového pečiva opatrně vyjmout, což může být někdy problematické.

Plastová vs. nerezová domácí pekárna

Domácí pekárna z plastu

K dostání za dostupnější cenu. Je vhodná pro ty, kteří nemají vysoké nároky na vzhled a pekárnu využívají spíše příležitostně, protože plastové modely bývají zpravidla mechanicky méně odolné.

Domácí pekárna z nerezu

Přestože jsou nerezové domácí pekárny o něco dražší, vyplatí se pořídit je v případě, že je chcete mít stabilně na kuchyňské lince a hojně využívat – nejen, že dobře vypadají, jsou také o poznání odolnější.

Zohledněte také vybavení domácí pekárny a možnosti využití!

Na komfort při ovládání pekárny mají vliv také provedení a dostupné funkce. Co by domácí pekárně nemělo chybět?

Pečící programy

Se postarají o průběh pečení za vás. Dle typu pečiva nastavíte konkrétní program, který zvolí vhodnou teplotu i čas pečení.

Displej

Slouží k přehlednému nastavení pekárny, zobrazuje také zbývající čas pečení, výhodou je podsvícení.

Kontrolní okénko

Umožní nahlédnout do pekárny bez toho, abyste museli otevřít víko, budete tak mít dokonalý přehled o průběhu pečení.

Funkce odloženého startu

Je velmi praktická v případě, že chcete mít čerstvě upečené pečivo k snídani. Jednoduše nastavíte čas, kdy má pekárna začít péct a o zbytek se přístroj postará.

Funkce noční pečení

Snižuje hlučnost pekárny, peče pomaleji a tišeji, takže vás nebude při spánku rušit.

Vyměnitelné formy

Některé pekárny jsou vybaveny náhradními formami, ve kterých lze péct například bagetky nebo 2 menší chleby naráz.

Odměrky na suroviny

Bývají součástí příslušenství, díky tomu snadno odměříte potřebné suroviny.

Nastavení barvy kůrky

Můžete si zvolit propečení kůrky dle libosti.

TIP! K některým modelům domácích pekáren lze dokoupit náhradní příslušenství v případě, že chcete výbavu pekárny rozšířit, nebo dojde k opotřebení některé ze součástek!


Nejčastěji kladené otázky při výběru domácí pekárny

1️⃣ Jak na jednoduchý chléb z domácí pekárny?

Jednoduchý, avšak chutný domácí chléb připravíte z 500 gramů hladké mouky (lze ji napůl smísit s žitnou chlebovou moukou), 300 ml teplé vody, 1 balení čerstvého droždí, 1 lžičky kmínu a 2 lžiček soli a octa. Suroviny stačí nasypat do hnětací nádoby (tekutiny je lepší nalévat jako první) a poté stačí spustit základní pečící program.


Další zajímavé články

Jak vybrat kávovar

Káva. Pomáhá nám vstávat, soustředit se i zůstat vzhůru. Pijeme ji už více než 500 let. Nikdy jsme ale neměli na výběr z tolik... celý článek

Jak vybrat mixér

Se správným mixérem vám práce v kuchyni půjde jako po másle. Poradíme vám, jak vybrat přístroj... celý článek

Jak vybrat odšťavňovač

S každým douškem čerstvé ovocné šťávy po ránu cítíte příliv nové energie, zvedne se vám nálada a hned se cítíte... celý článek