10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 35900758

Čajová zahrada English Breakfast Tea - černý čaj, Varianta: černý čaj 90g

Čajová zahrada English Breakfast Tea - černý čaj, Varianta: černý čaj 90g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner
English Breakfast Tea je jedním z nejoblíbenějších čajů nejenom ve Velké Británii, ale prakticky po celém světě. Jde o tradiční směs těch nejlepších cejlonských a assámských čajů, zjemněnou špetkou čaje Darjeeling. Celý popis
169 Kč
Zboží od: Čajová zahrada
169 Kč
Získejte dopravu ZDARMA se
u zásilek od 299 Kč
S novou kartou za

22.5.2024 na výdejním místě
22.5.2024 - 23.5.2024 na vaší adrese

Popis

English Breakfast Tea je tradiční anglická čajová směs. Původně byla určená k vydatným snídaním o několika chodech, je velice oblíbená na celém světě. Pro své jemné karamelové aroma býval součástí směsi čínský čaj Čchi-men. Dnešní English Breakfast však z většiny obsahuje cejlonské a ásámské čaje, v poměru zhruba asi tři ku jedné. Často je pro zjemnění chuti přimícháno i určité množství čaje Darjeeling. Objevují se i směsi, v nichž jsou kromě cejlonských a ásámských obsaženy africké čaje


Příprava černého čaje


  1. Pro silnější nálev dáme jednu až dvě lžičky čajových lístků na čtvrt-litru vroucí vody.
  2. Louhujeme tři až pět minut. 
  3. Mléko je přirozeným, ale není nutným, doplňkem tohoto řízného a aromatického čaje. 

Černý čaj jeho historie a zpracování


Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) – přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan) zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.


Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tedy částečně usušit, a to podle stylu buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají pravé během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, u kterých vadnutí proběhne díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené. 


Když jsou svinuty, jsou čajové lístky rozprostřeny na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy k další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím „usmrceny“, jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.


 width=   Finest English Breakfast Tea


Traditional blend of Ceylon and Darjeeling broken teas with an elegant, strong cup. The perfect tea for everybody’s breakfast. It can be enjoyed with milk and sugar also.


 width=  Finest English Breakfast Tea


Miscela tradizionale di tè Broken Darjeeling e Ceylon con un infuso forte e speziato. La bevanda ideale per la colazione, adatto anche con latte e candies (zucchero cristallizzato).


 width=  Finest English Breakfast Tea


Traditionelle Mischung aus Darjeeling- und Ceylon-Broken-Tees mit einer starken, würzigen Tasse. Optimal als Begleiter für das Frühstück, gern auch mit Milch und Kandis getrunken.


 width=  Finest English Breakfast Tea


Un mélange traditionnel de thés Broken de Darjeeling et de Ceylan avec une tasse fortement épicée. Optimal pour accompagner le petit déjeuner, également volontiers bu avec du lait et du sucre candi.