Praha, 29. ledna 2013
Vaření metodou sous vide je v profesionálních kuchyních běžné už řadu let. Šéfkukaři ji milují, protože výsledek je vždy předvídatelný a konzistentní. Nyní je metoda sous vide, tedy úprava potravin ve vakuu za stálé teploty vodní lázně, dostupná i nadšeným domácím kuchařům. Přístroj německé značky Steba se na internetu prodává za 3 290 Kč.
K čemu je vakuové vaření za dokonale stabilní teploty vodní lázně dobré? Metoda sous vide umožňuje stoprocentní kontrolu nad přípravou pokrmu. Steak připravený na medium rare potřebuje vnitřní teplotu 57 °C. Ani více, ani méně. Na pánvi se nikdy netrefíte přesně, navíc maso nepropečete na ideální teplotu ve všech místech. Okraje a tenčí části budou vždy propečené více než střed.
Při použití sous vide techniky steak zavakuujete do folie a ponoříte do vodní lázně o přesné teplotě 57 stupňů. V ní si maso pobyde požadovanou dobu, aby této teploty dosáhlo v každém svém bodě. Pak už ho jen rychle „zatáhnete” na pánvi pro zkaramelizovanou „kůrčičku” a dokonalý steak je na světě.
Díky absolutní kontrole teploty a dlouhému času přípravy vykouzlíte perfektně propečený steak i z celkem obyčejného hovězího, z něhož by za normálních okolností byla spíš tuhá podrážka. Nehledě na to, že díky zavakuování nepřijdete ani o kapku šťávy, kterou maso v průběhu přípravy uvolní.
A steaky to samozřejmě nekončí. Pro každou potravinu existuje teplota, při které je upravená ideálně. Ať už jsou to různé druhy masa, vajíčka nebo zelenina či ovoce. Možností je nekonečné množství a výsledky jsou nesmírně chutné. A i když to zní až pohádkově, je za celou sous vide metodou exaktní věda.
Metodě sous vide se v jedné ze svých knih (Under Pressure: Cooking Sous Vide) věnuje dokonce i Thomas Keller, jeden z vůbec nejslavnějších světových šéfkuchařů.
Steba SV 1 Precise
Elektrický hrnec Steba SV 1 Precise je vynikající svým sous–vide vařičem, který umožňuje přesné vaření s rozdílem max. 1 °C. S tímto hrncem je převaření praticky nemožné.
Cena na MALL.CZ: 3 290 Kč