Zeleninový vývar bez droždí BIO 160 g
Zeleninový vývar bez droždí BIO 160 g
Popis
Bio zeleninový vývar bez droždí je vývar v prášku, kterému jeho výraznou chuť dodává vysoký podíl několika druhů zeleniny a koření. Od konvenčních výrobků se neliší pouze tím, že všechny složky kromě soli pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství, ale také tím, že obsahuje mořskou sůl místo běžné kuchyňské soli, ochucen je pouze zeleninou a bylinkami a neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, bílkovinný hydrolyzát, lepek, mléko, laktózu ani cholesterol a výtažek z droždí pro zvýraznění chuti. 1 vrchovatá lžíce stačí na přípravu 1 litru polévky.
Co to je výtažek z droždí: Kvasnicový extrakt (výtažek z droždí), sójový, bílkovinný extrakt (ale i sójová omáčka) apod. mají společné to, že obsahují volné aminokyseliny (jejich soli), mimo jiné i glutamáty.
Co to znamená: Bílkoviny (v mase, ale i např. v sóji atd.) se skládají z aminokyselin. Jsou to vlastně dlouhé provázky navzájem navázaných aminokyselin. Když sníme jakoukoli potravinu obsahující bílkoviny (např. maso), tak se v žaludku začne bílkovina štěpit na jednotlivé aminokyseliny. Tyto volné aminokyseliny se dostávají do krve a využívají či odbourávají. Jednou z těchto aminokyselin je i kyselina glutamová, která je v těle velmi užitečná. Potud je všechno v pořádku. Když vezmeme sóju a necháme ji určitým způsobem zfermentovat, přítomné bílkoviny se v ní rozštěpí a děje se prakticky totéž, co v našem žaludku. Výsledkem je velmi příjemná chuť, pro kterou sójovou omáčku používáme. Aminokyseliny z ní se pak opět dostávají do krve a zpracovávají. Posledním příkladem je pak izolace čistého glutamátu – bílkovina je rozštěpena a je z ní izolován přímo glutamát,
který je pak přidán do potraviny a označen na etiketě kódem E 621.
Co na to naše tělo: Zdá se, že někteří lidé jsou velmi citliví na glutamát sodný, zvláště ve větším množství na lačno (syndrom čínské restaurace). Někteří lidé jsou citliví i na bílkovinné hydrolyzáty, ale dokonce i na sójovou omáčku (tu co neobsahuje přidané E 621) a na potraviny, přirozeně obsahující vyšší množství volného glutamanu (např. parmezán). Ti se samozřejmě musí vyhýbat veškerým potravinám s hydrolyzovanou bílkovinou. My ostatní se můžeme rozhodnout, co nám ještě připadá přirozené, a co už jíst nechceme.
Nejen na přípravu čirého vývaru, ale také jako základ široké škály polévek, k dochucení omáček a zeleninových pokrmů. Dokonce lze použít i do marinády na maso a k dochucení bylinkové rýže. Ze 160-ti gramů získáme 8 litrů vývaru.
Balení:160 g
Upozornění:Země původu Německo. Může obsahovat stopy vajec, lepku, mléka, hořčice a sóji.
Složení:
Diuréza
Normální činnost cévní soustavy
Antioxidant
Normální hladina glukózy v krvi
Metabolismus tuků – hladina lipidů v krvi
Těžké nohy
Imunita
Relaxace
Normální trávení
Vylučování vody z organizmu
Normální činnost cévní soustavy
Těžké nohy
Normální stav svalů a kloubů
Normální činnost jater
Normální stav kloubů
Normální činnost jater – jaterní lipidy
Normální funkce močových cest
Normální činnost srdce
Tonus, vitalita, energie, únava
Normální hladina cukru v krvi
Normální činnost kardiovaskulárního systému
Normální trávení
Přirozená obranyschopnost – imunitní systém
Zdraví během cestování
Normální funkce cest dýchacích
Časné těhotenství
Metabolismus sacharidů