Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 530765

Douwe Egberts Horeka 1000 g

Douwe Egberts Horeka 1000 g

Zrnková káva Douwe Egberts Horeka v 1000 g balení. Tmavě pražená káva vyrobená ze směsi Arabika a Robusta. Speciální způsob balení uchová špičkovou kvalitu, chuť i vůni kávy po dlouhou dobu. Celý popis
Produkt se již neprodává
299 Kč
0,30 Kč/g
Zboží od: MALL
299 Kč
0,30 Kč/g

Popis

Douwe Egberts

  • Egbert Douwes a jeho žena Akke Thyssesová založili Douwe Egberts v r. 1753
  • ve svém malém obchodu v Nizozemí začali prodávat kávu, čaj a tabák
  • postupně budovali firmu, která se stala vedoucí společností na nizozemském trhu ve svých hlavních produktech
  • v roce 1978 došlo ke sloučení Douwe Egberts se Sara Lee Corporation, která mu otevřela nové horizonty celého světa
  • dnes patří Douwe Egberts ke třem největším pražírnám kávy na světě
Douwe Egberts

Objevení kávy

  • černá, horoucí, hořká, voňavá…… taková je káva, dříve rituální nápoj, dnes neodmyslitelná součást našich životů
  • historie praví, že některé africké kmeny znaly kávu odpradávna
  • z rozemletých zrn vyráběly kaši, kterou dávaly jako krmivo zvířatům a také byla užívána válečníky před bojem pro zvýšení jejich udatnosti
  • je nesporné, že od 13. století se káva pije jako nápoj, a že v 15. století bylo pěstování kávy již plně rozvinuto a začala expanze po celém světě
  • nápoj byl rychle zpopularizován a první kavárna byla otevřena v Mekce v 15. století. Do „Starého Světa“ – Evropy – dorazil věhlas kávy v 17. století prostřednictvím benátských kupců

Káva dnes

  • kávovník patří do rodu Coffea
  • většina z nich jsou tropické stromy nebo keře
  • jsou dva základní druhy kávovníku – kávovník Arabica a kávovník Robusta
  • káva Arabica představuje v současné době asi 70% světové sklizně, ale podíl Robusty stoupá
  • Robusta obsahuje více kofeinu, je silnější a tmavší
  • káva Arabica je náročnější na pěstování a sklizeň (je proto dražší, ale zato kvalitnější, jemnější a s nižším obsahem kofeinu)
  • mícháním Arabiky s Robustou se zvýší obsah kofeinu a sníží cena kávy
  • faktem ovšem zůstává, že díky světovým trendům v oblasti zdravé výživy lidé začínají dávat přednost menšímu obsahu kofeinu a vyšší kvalitě
  • dnes je kávovník mimořádně důležitým prvkem světového hospodářství
  • Pro kávu jako takovou má největší význam kofein, který je obsažen v pražené Arabice cca 0,7–1,4%, v Robustě 2,2–2,4%. Kofein je hořký a tím přispívá k celkové chuti kávy.
  • Podstatná a daná kvalita kávy v šálku se vyznačuje: charakteristickým aroma, jemnou kyselostí, přirozenou sladkostí a výrazným tělem.

    aroma

    tělo

    kyselost

    chuť

Struktura kávy

Struktura Kávy
  1. centrum řezu
  2. zrno (endosperm)
  3. stříbrná kůže (testa, epidermis)
  4. pergamen (trup, endocarp)
  5. pektin vrstva
  6. buničiny (mesocarp)
  7. vnější slupky (oplodí, exocarp)

Nechte se dále inspirovat z naší nabídky: