Douwe Egberts Horeka 1000 g
Zrnková káva Douwe Egberts Horeka v 1000 g balení. Tmavě pražená káva vyrobená ze směsi Arabika a Robusta. Speciální způsob balení uchová špičkovou kvalitu, chuť i vůni kávy po dlouhou dobu.
Celý popis
Produkt se již neprodává
299 Kč
0,30 Kč/g
Zboží od:
MALL
299 Kč
0,30 Kč/g
Popis
Douwe Egberts
- Egbert Douwes a jeho žena Akke Thyssesová založili Douwe Egberts v r. 1753
- ve svém malém obchodu v Nizozemí začali prodávat kávu, čaj a tabák
- postupně budovali firmu, která se stala vedoucí společností na nizozemském trhu ve svých hlavních produktech
- v roce 1978 došlo ke sloučení Douwe Egberts se Sara Lee Corporation, která mu otevřela nové horizonty celého světa
- dnes patří Douwe Egberts ke třem největším pražírnám kávy na světě
Objevení kávy
- černá, horoucí, hořká, voňavá…… taková je káva, dříve rituální nápoj, dnes neodmyslitelná součást našich životů
- historie praví, že některé africké kmeny znaly kávu odpradávna
- z rozemletých zrn vyráběly kaši, kterou dávaly jako krmivo zvířatům a také byla užívána válečníky před bojem pro zvýšení jejich udatnosti
- je nesporné, že od 13. století se káva pije jako nápoj, a že v 15. století bylo pěstování kávy již plně rozvinuto a začala expanze po celém světě
- nápoj byl rychle zpopularizován a první kavárna byla otevřena v Mekce v 15. století. Do „Starého Světa“ – Evropy – dorazil věhlas kávy v 17. století prostřednictvím benátských kupců
Káva dnes
- kávovník patří do rodu Coffea
- většina z nich jsou tropické stromy nebo keře
- jsou dva základní druhy kávovníku – kávovník Arabica a kávovník Robusta
- káva Arabica představuje v současné době asi 70% světové sklizně, ale podíl Robusty stoupá
- Robusta obsahuje více kofeinu, je silnější a tmavší
- káva Arabica je náročnější na pěstování a sklizeň (je proto dražší, ale zato kvalitnější, jemnější a s nižším obsahem kofeinu)
- mícháním Arabiky s Robustou se zvýší obsah kofeinu a sníží cena kávy
- faktem ovšem zůstává, že díky světovým trendům v oblasti zdravé výživy lidé začínají dávat přednost menšímu obsahu kofeinu a vyšší kvalitě
- dnes je kávovník mimořádně důležitým prvkem světového hospodářství
- Pro kávu jako takovou má největší význam kofein, který je obsažen v pražené Arabice cca 0,7–1,4%, v Robustě 2,2–2,4%. Kofein je hořký a tím přispívá k celkové chuti kávy.
- Podstatná a daná kvalita kávy v šálku se vyznačuje: charakteristickým aroma, jemnou kyselostí, přirozenou sladkostí a výrazným tělem.
Struktura kávy
- centrum řezu
- zrno (endosperm)
- stříbrná kůže (testa, epidermis)
- pergamen (trup, endocarp)
- pektin vrstva
- buničiny (mesocarp)
- vnější slupky (oplodí, exocarp)
Nechte se dále inspirovat z naší nabídky: