Oslavte stylově Světový den koktejlů!
Míchané alkoholické i nealkoholické nápoje zbožňují ženy i muži po celém světě – jsou pastvou pro oči i chuťové buňky! Není proto divu, že v kalendáři můžete najít Světový den koktejlů – ten každoročně připadá na 13. května. Ať už jste nadšenými konzumenty koktejlů, začínajícími nebo zkušenými barmany, případně koktejly zatím příliš neznáte a chcete to změnit – 13. 5. je ideálním dnem, kdy si namíchat i vychutnat dokonalý koktejl. V našem článku přinášíme tipy na vhodné vybavení k míchání koktejlů a samozřejmě také několik receptů, kterým odoláte jen stěží!
Původ Světového dne koktejlů spadá možná překvapivě do české historie. V roce 1999 se jej jako první rozhodl založit a oslavit vynikající český barman a publicista Alexander Mikšovic, který v té době pracoval v proslulém Be Bop Lobby baru v pražském hotelu Alcron! Dle autora se tehdy k oslavě koktejlů připojilo na dalších 50 podniků po celém světě.
Důvodem, proč Světový den koktejlů připadl právě na 13. května, je legendární a vůbec první psaná definice koktejlu, kterou 13. 5. 1806 uvedl editor amerického časopisu The Balance and Columbian Repository Harry Croswell jako odpověď na dotaz čtenáře, co si pod pojmem koktejl představit. Konkrétní definice zněla: „Koktejl je posilující nápoj z různých lihovin, cukru, vody a dalších hořkých surovin.“
Světový den koktejlů slaví bary napříč republikou
V tento den, a často i po čas celého květnového týdne, můžete v barech narazit na speciální nabídku koktejlů – tradiční koktejly připravené dle starých receptur, nebo úplně nové drinky, které jsou uvedeny na stávajícím menu podniku.
Vychutnat si tak můžete nejen skvělé koktejly z rukou profesionálů, ale i jejich barmanské umění, které je často nezapomenutelným zážitkem s takřka artistickými prvky. Pozvěte svého partnera či přátele na večerní barmanskou show!
Překvapte své okolí a připravte skvělé koktejly na domácí párty
Fascinuje váš kreativní příprava barvami zářících a chutěmi překypujících koktejlů, a rádi byste si osvojili přípravu alespoň některých z nich? Nemějte obavy a pusťte se s chutí do toho! Pokud se naučíte koktejly připravovat sami, budete je sobě i přátelům moci dopřát kdykoliv na ně dostanete chuť a stanete se nepostradatelnou součástí každé zahradní či domácí oslavy!
Ve výbavě žádného začínajícího barmana či barmanky by neměl chybět skleněný nebo kovový shaker na koktejly, který se může skládat ze dvou až tří dílů (se sítkem) a slouží k dokonalému promísení chutí jednotlivých složek. Neobejdete se ani bez nádoby na led a kleští. Koktejly ve džbánu či vysoké sklenici dokonale promícháte pomocí dlouhé barmanské lžíce. Abyste jednotlivé ingredience správně odměřili, budete potřebovat jigger! S touto základní barmanskou výbavou se můžete bez obav vrhnout na přípravu jedinečných koktejlů!
Recepty na koktejly, které musíte vyzkoušet!
Nyní si představíme několik originálních koktejlů, které se těší velké popularitě a ve vašem arzenálu by rozhodně neměly chybět! Jejich příprava není nikterak náročná a hravě si tak poradí i začínající barman.
Old Fashioned – nestárnoucí legenda patří mezi koktejlovou špičku
Koktejl Old Fashioned je vůbec nejstarším koktejlem, který vznikl již na počátku 19. století. Ve světovém žebříčku drží již řadu let přední příčku. Vyzkoušet by jej tedy měli i ti, kteří koktejlům příliš neholdují. Základ koktejlu tvoří whiskey.
Co budete potřebovat?
- 2 díly americké whiskey
- 2 střiky pomerančového bitteru (ochucovadla)
- 2 střiky Angostura bitteru
- Plátek pomeranče Led
Do džbánu nebo sklenice nasypte led a přidejte whiskey s bitterem. Míchejte, dokud se led nerozpustí. Poté přelijte do sklenice na whiskey, ve které je kostka ledu a ozdobte drink plátkem pomeranče.
Mojito – populární klasika osvěží v parných dnech
Proslulý koktejl kubánského původu patří mezi klasiku, která potěší ženy i muže. Specifická svěží chuť je ideální na letní večery na terase či zahradě. K jeho přípravě postačí několik běžně dostupných ingrediencí, z nichž tu nejdůležitější tvoří bílý rum.
Co potřebujete k přípravě tohoto koktejlu?
- 40 ml kubánského bílého rumu
- 1 limetka
- Třtinový cukr
- Čerstvě utržené lístky máty
- Perlivá voda
- Led
Do sklenice nalijte rum a přidejte limetkovou šťávu a dvě čajové lžičky třtinového cukru. Poté přisypte lístky máty a důkladně promíchejte muddlerem nebo barovou lžičkou. Nakonec vsypte kostky ledu a dolijte sodou po okraj koktejlové sklenice. Dozdobte brčkem, lístkem máty či plátkem limetky.
Margarita – jedineční koktejl s vůní exotiky
Typický koktejl Margarita, jež pochází z dalekého Mexika, se servíruje ve sklenicích na vysoké noze, jejíž okraje jsou obaleny solí. Základ drinku by měla tvořit kvalitní tequila!
Potřebné ingredience pro přípravu Margarity:
- 60 ml bílé tequily
- Šťáva z jedné limetky
- 30 ml likéru
- Cointreau
- Sůl a plátek limetky na ozdobu
- Led
Nejdříve si připravte sklenici tak, že její okraje potřete limetkou a obalíte v soli (tu můžete v případě chuti nahradit mletým chilli). Poté do šejkru vložte led a přidejte tequilu, likér a limetkovou šťávu. Přes sítko sceďte do připravené sklenice a ozdobte plátkem limetky.