7 nejlepších dipů, které si snadno uděláte sami doma

Maso čerstvě vytažené z grilu, dozlatova opečené hranolky nebo třeba domácí hamburger – k tomu všemu potřebujete dip. Máme pro vás 7 rychlých receptů na letní dipy, které si dokonale rozumí s chutí šťavnatého masa i křupavé zeleniny.

Co je to dip? Hustá omáčka, do které namáčíte grilované i jiné dobroty, aby dosáhly dvojnásobně lahodné chuti. Místo toho, abyste si v supermarketu kupovali závodní kečup nebo tatarku, připravte si raději domácí dip z vlastních surovin.

Příprava všech dipů vám nezabere víc než 10 minut. Vše, co na ně kromě surovin potřebujete, je mísa, nůž na krájení, lis na česnek a lžíce nebo vařečka na míchání.

7 nejlepších dipů, které si snadno uděláte sami doma

1. Hořčicový dip s medem

Ingredience:

  • 1 zakysaná smetana,
  • dijonská hořčice,
  • med,
  • sůl a pepř,
  • 1 stroužek česneku.

Postup: Do misky vyklopte jeden kelímek zakysané smetany. Přidejte do ní lžičku medu a na špičku nože dijonskou hořčici. Pokud máte rádi ostřejší jídla, klidně přidejte hořčice víc. Prolisujte jeden stroužek česneku a dochuťte solí a pepřem.

1. Hořčicový dip s medem

2. Nivový dip

Ingredience:

  • 100 g strouhané nivy,
  • 200 g bílého jogurtu,
  • 200 g zakysané smetany,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl a pepř,
  • pár lístků čerstvé bazalky.

Postup: V misce smíchejte jogurt se zakysanou smetanou a přidejte nivu. Prolisujte stroužky česneku, přidejte sůl, pepř a bazalku a vše důkladně promíchejte.

2. Nivový dip

3. Pikantní kari dip

Ingredience:

  • 250 ml bílého jogurtu,
  • 2 lžíce majonézy,
  • 1 lžička kari,
  • 1 svazek jarní cibulky,
  • sůl a pepř.

Postup: V míse smíchejte jogurt, majonézu a na drobné kousky nakrájenou cibulku. Okořeňte kari kořením, solí a pepřem. Před podáváním nechte chvíli odležet. Dle chuti můžete majonézu nahradit tatarkou.

4. Guacamole dip

Ingredience:

  • 180 ml zakysané smetany,
  • 1 zralé avokádo,
  • 1 menší cibule,
  • 1 menší rajče,
  • sůl a pepř.

Postup: Avokádo podélně rozkrojte na poloviny a vyndejte z něj pecku. S pomocí lžíce vydlabejte měkké dužiny a vidličkou je rozmačkejte jako šťouchané brambory. Dejte avokádo do mísy a smíchejte ho s najemno nakrájenou cibulí a rajčetem a zakysanou smetanou. Dochuťte solí a pepřem a vše důkladně promíchejte.

5. Křenový dip

Ingredience:

  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • 4 lžíce majonézy,
  • 2 lžíce strouhaného křenu,
  • pepř a sůl.

Postup: V míse smíchejte smetanu a majonézu a přidejte křen. Dip osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Před podáváním nechte dip na chvíli odležet v lednici.

6. Orientální dip

Ingredience:

  • 100 g meruňkového džemu,
  • 1 citron,
  • zázvor,
  • 1 chilli paprička nebo chilli koření,
  • sůl.

Postup: Odkrojte ze zázvoru dílek o velikosti zhruba 1 cm a nastrouhejte ho. Smíchejte zázvor s džemem a šťávou z celého citronu. Dochuťte chilli, osolte a vše důkladně zamíchejte.

7. Tvarohový dip

Ingredience:

  • 120 g tvarohu,
  • 250 g kozího sýra,
  • 2 lžíce zakysané smetany,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 stroužky česneku,
  • pár lístků bazalky a kopru,
  • citronová šťáva dle chuti,
  • sůl a pepř.

Postup: Rozdrobte kozí sýr a utřete ho s tvarohem. Do hladké směsi přidejte zakysanou smetanu, olivový olej a citronovou šťávu. Prolisujte česnek a vmíchejte ho do směsi. Dle chuti osolte, opepřete a doplňte najemno nasekanými bylinkami.


Z naší Malvinovy kuchařky receptů

Jak správně grilovat zeleninu

Nejen masem je člověk při grilování živ. Odlehčete letnímu jídelníčku a k masu přihoďte na gril také rajčata, lilek... celý článek

Vykouzlete z něj těchto 6 skvělých dipů na grilovačku

Co by byly grilované steaky nebo zelenina bez domácí omáčky. Skvělý dip ke grilovaným dobrotám přitom vytvoříte...celý článek

Jak udělat domácí zmrzlinu ve zmrzlinovači

Chcete si dopřát lahodnou domácí zmrzlinu, ale nevíte jak na to? Základem je zmrzlinovač, jednoduchý přístroj, který vám... celý článek