Elektrické grily
S elektrickými grily můžete grilovat i v kuchyni či obýváku panelového bytu, protože na rozdíl od klasických nebo plynových grilů neprodukují kouř. Maso z elektrického grilu přitom chutná úplně stejně jako z toho na uhlí.
Jakou velikost a typ desky?
Při výběru vás musí zajímat velikost a typ grilovací desky. Velikost vybírejte tak, aby se vám gril do bytu vešel. Grilovací plochu můžete šikovně rozšířit až na dvojnásobek, pokud má gril sklopnou desku – takovou rozhodně doporučujeme.
Co se týče typu, elektrické grily mívají desky:
- s hladkým povrchem na osmahnutí zeleniny, ryb, vajec nebo hub,
- s žebrovaným povrchem, případně s roštem, pro rychlou přípravu masa a steaků,
- s kamennou deskou, ideální na pomalu propečené steaky s minimem tuku.
Většina elektrických grilů má více typů desek. Často bývá polovina desky hladká a polovina žebrovaná, případně oboustranná deska: z jedné strany hladká a z druhé žebrovaná. Některé grily nabízejí více desek, které dle potřeby měníte. Vždy ale vybírejte ty s protipřilnavou úpravou, protože pak z nich snadno odtéká tuk a grilování je zdravější.
Zobrazit méněvíce informací
Co regulace teploty?
Kvalitní elektrické grily mívají regulaci teploty. Nízká teplota stačí k ohřátí jídla, střední teplota je vhodná pro grilování menších kousků masa a nejvyšší uplatníte při grilování hamburgerů nebo steaků. V návodu každého elektrického grilu se dočtete, jaké teploty a k jakému účelu u daného přístroje využívat.
Není vůbec od věci, když má elektrický gril indikační diodu, která vás upozorní, že teplota uvnitř dosáhla požadované hodnoty.
Neopomíjejte ani příkon, který se nejčastěji pohybuje v rozmezí 1 000-2 400 W. Čím vyšší příkon elektrický gril má, tím rychleji se topná spirála ohřeje na provozní teplotu.
Jak je to s údržbou?
Nejlepší jsou ty elektrické grily, které mají odnímatelnou grilovací desku, misku na olej i žlábek na tuk. V takovém případě můžete gril doslova rozebrat a umýt po částech.
Shrnutí: co by měl mít dobrý elektrický gril?
- desku s hladkým i žebrovaným povrchem,
- desky s nepřilnavou úpravou,
- termostat pro regulaci teploty,
- světelnou indikaci rozehřátí grilu na požadovanou teplotu,
- sklopnou grilovací desku pro snadný odtok tuku či rozšíření grilovací plochy,
- vyjímatelnou odkapávací misku na olej či žlábek na tuk.
_____
^ Zpátky nahoru