Zbytek jogurtu? Vykouzlete z něj těchto 6 skvělých dipů na grilovačku


Co by byly grilované steaky nebo zelenina bez domácí omáčky. Skvělý dip ke grilovaným dobrotám přitom vytvoříte třeba jen z jogurtu, který vám zbyl v lednici. A budete se po něm olizovat. Čtěte, jaké kombinace chutí z jogurtu vytvoříte.


Vyberte správný druh

Rajčata, žampiony, papriky a cukety jsou sice nejoblíbenější zeleninové pochoutky na českých grilech, avšak rozhodně nejsou jediné. Na rošt se hodí dále také lilek, cibule, brambory či batáty, kukuřice, fazolové lusky, patisony, celer, mrkev, kedlubny či chřest.

Klasicky se domácí dipy vyrábí z majonézy, tatarské omáčky nebo třeba kečupu. Takové omáčky jsou ale těžké a na grilovačce vám velkou parádu neudělají. Nezdravý základ přitom můžete hravě nahradit třeba bílým jogurtem, který vám zbyl v lednici. Takové dipy jsou zdravější – obsahují totiž bílkoviny a méně tuku.

A navíc – jogurtový dip se hodí téměř ke všemu. Naservírujte ho k rybě, grilované zelenině, steaku nebo houbám a neuděláte chybu. Tak si jich pojďte pár připravit.


1. Osvědčená klasika s česnekem a pažitkou

Je to nejjednodušší varianta, pokud nemáte doma víc než jogurt a bylinky v truhlíku. Na dip budete potřebovat jen:

  • kelímek bílého jogurtu,
  • pár snítek pažitky,
  • česnek,
  • sůl a pepř.

Do misky vyklopte bílý jogurt a smíchejte ho s prolisovaným česnekem – začněte s 1–2 stroužky a podle chuti přidávejte. Přisypte nasekanou pažitku, ochuťte solí a pepřem a vše promíchejte. Chcete-li mít dip krásně hladký, použijte mixér. A můžete servírovat.

Náš tip: Místo pažitky použijte i další bylinky. Do dipu se hodí například koriandr, petrželka nebo šalvěj.

jak správně grilovat zeleninu

2. Parmazánový dip

Ideální pro milovníky sýrů. Na italskou variaci si nachystejte:

  • kelímek bílého jogurtu,
  • parmazán,
  • bylinky podle chuti,
  • sůl a pepř.

K bílému jogurtu přidejte najemno nastrouhaný parmazán – množství záleží na vás. Dip postupně ochutnávejte, až bude mít pro vás ideální sýrovou příchuť. Přidejte nasekané bylinky (bazalku nebo třeba česnekové výhonky – dipu dodají ten správný říz) a nakonec dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.

Náš tip: K dipům se skvěle hodí osvěžující chuť citronové nebo limetkové šťávy. Přidejte k jogurtové omáčce vždy pár kapek.


3. Jogurtové tzaziki

Přeneste k sobě na zahradu na chvíli vůni Řecka a připravte si okurkový dip. Připravíte ho z:

  • kelímku bílého jogurtu,
  • salátové okurky,
  • 1–2 stroužků česneku,
  • citronové šťávy,
  • soli a pepře.

Okurku očistěte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Chvíli ji nechte v misce odležet, až pustí vodu. Tu pak vylijte, aby nebyl dip moc vodnatý. Přidejte bílý jogurt, najemno prolisovaný česnek, lžičku citronové šťávy a špetku soli s mletým pepřem. Máte-li na zahradě kopr, přidejte pár najemno nasekaných snítek. Před podáváním nezapomeňte dip vychladit.

Náš tip: Aby byla omáčka jemnější a příjemnější na chuť, zbavte před strouháním okurky zrníček – podélně okurku rozpulte a vnitřek se semínky nožem vyřízněte. Pak nastrouhejte a pokračujte podle receptu.

jak správně grilovat zeleninu

4. Špenátovo-mandlový dip

Zelenou pochoutku si nemusíte dopřát jen o Velikonocích. Špenát je totiž skvělá příloha i ke grilovanému masu. Připravte si z něj dip. Budete na něj potřebovat:

  • 1–2 kelímky bílého jogurtu,
  • půl kila baby špenátu,
  • 80 gramů oloupaných mandlí,
  • mátu,
  • citronovou kůru,
  • citronovou šťávu,
  • sůl a pepř.

Začněte s přípravou špenátu – ponořte ho do vroucí osolené vody a nechte ho tam asi půl minuty. Jakmile lístky získají jasnější barvu, vodu vylijte a špenát rychle zchlaďte pod studenou vodou.

Mezitím najemno rozmixujte mandle. Přidejte k nim do mixéru okapaný špenát (trochu ho ještě vymačkejte z něj zbytky vody), pár lístků máty, šťávu z citronu a nastrouhanou citronovou kůru. Ochuťte solí a pepřem a vše důkladně rozmixujte. Jako poslední krok přidejte jogurt a promíchejte.

jak správně grilovat zeleninu

5. Koprový dip

Další jednoduchá kombinace, se kterou u grilu zazáříte. Využijte úrodu z vlastní zahrádky a připravte dip z kopru – hotovo budete mít do 10 minut. Nachystejte si:

  • kelímek bílého jogurtu,
  • kopr,
  • stroužek česneku,
  • sůl a pepř.

Do misky vyklopte jogurt a smíchejte ho s najemno nasekaným koprem a prolisovaným česnekem. Nezapomeňte ani na špetku soli a pepře. Podávejte vychlazené.


6. Dip se sušenými rajčaty

I jogurtový dip může být do červena a lehce pikantní. Třeba ten ze sušených rajčat. Nachystejte si:

  • kelímek bílého jogurtu,
  • asi 150 gramů sušených rajčat v oleji,
  • stroužek česneku,
  • bazalku,
  • případně kapary.

Sušená rajčata rozmixujte najemno, až z nich vznikne jemná pasta. Tu pak smíchejte s bílým jogurtem, prolisovaným česnekem a nasekanou bazalkou. Máte-li rádi výraznou chuť kapar, neváhejte je do dipu přidat – nejprve je ale posekejte na opravdu drobné kousky. Důkladně promíchejte a máte hotovo. Sůl tentokrát vynechejte, sušená rajčata jsou dost slaná sama o sobě.


Pamatujte na to, že dipy jsou nejlepší vychlazené – připravte si je proto vždy pár hodin před grilovačkou a dejte do lednice.


Mohlo by se Vám hodit při grilování


Další zajímavé články

Jak vybrat gril

Léto je v našich končinách poměrně krátké, a proto si jej snažíme maximálně užít. Jídlo připravené venku... celý článek

Jak vybrat plynový gril

K letní sezóně neodmyslitelně patří zahradní párty a grilování! Pro opravdové nadšence, kteří grilované pokrmy milují, jsou...celý článek

Jak správně grilovat zeleninu

Nejen masem je člověk při grilování živ. Odlehčete letnímu jídelníčku a k masu přihoďte na gril také rajčata, lilek nebo...celý článek