Průvodce světem dýní: která se hodí na polévku a která na koláč?

Dýně je nejvýraznější plodinou podzimu, která se hodí na talíř i jako dekorace. Ale není dýně jako dýně. Sepsali jsme pro vás průvodce, podle kterého zjistíte, jaký je rozdíl mezi máslovou, muškátovou nebo třeba špagetovou dýní.

Klasickou hallowenskou dýni, ze které se na konci října vyřezávají strašidýlka, zná každý. Druhů oblíbené podzimní plodiny však existuje mnohem víc. A všechny mají něco společného – jsou zásobárnou vitamínů A, C, D a E, ale také vápníku, železa, hořčíku nebo draslíku. Když si pravidelně dopřejete dýňovou svačinku:

  • posílíte funkci trávicí soustavy,
  • snížíte hladinu krevních tuků,
  • posílíte srdce i ledviny.
Průvodce světem dýní: která se hodí na polévku a která na koláč?

Průvodce světem dýní: která se hodí na polévku a která na koláč?

Vybíráte dýni? Hledejte uschlou stopku

Než se vypravíte do obchodu, rozmyslete si, co chcete z dýně uvařit – každý druh má totiž trochu jinou chuť a v kuchyni se hodí na přípravu jiných dobrot. A při výběru se dívejte vždy na slupku a stopku.

Slupka u zralých dýní je matná. Pokud se víc leskne, znamená to, že je dýně nezralá. Povrch by také neměl být promáčklý ani změklý.

Nejdůležitější je ale stopka – když je uschlá, je to znamení, že se dýně sklidila zralá a můžete si ji bez obav koupit.

Dýně vybírejte také podle hmotnosti – čím jsou těžší, tím víc obsahují dužniny, kterou můžete zpracovat, a méně semínek (tedy případného odpadu). Pro jistotu na dýni zaťukejte, měla by znít dutě.



Jaké jsou nejznámější druhy dýní:

Dýně Hokkaidó

Většinou ji poznáte podle sytě červené barvy, existuje ale i v zelené variantě. Patří k nejoblíbenějším druhům dýní – na rozdíl od většiny ostatních ji nemusíte loupat, při vaření nebo pečení totiž slupka krásně změkne.

Průvodce světem dýní: která se hodí na polévku a která na koláč?
Na co se hodí:

Má medově sladkou chuť a krémovou konzistenci, připravíte z ní sladký kompot nebo koláče. Hodí se ale i na polévku, pyré nebo bramboráky.


Průvodce světem dýní: která se hodí na polévku a která na koláč?

Máslová dýně

Pokud rádi spotřebováváte suroviny do posledního kousku, sáhněte po máslové dýni – má hruškovitý tvar a většinu plodu tvoří dužnina, takže se nemusíte zbavovat semínek. Máslová dýně je velmi měkká – díky tomu vám příprava dýňových dobrot půjde rychle od ruky.

Na co se hodí:

S máslovou dýní vykouzlíte skvělé koláče, cheesecaky, pečivo nebo marmelády. Má totiž jemnou máslovo-oříškovou chuť.


Muškátová dýně

Ačkoli si podle názvu nejspíš představíte jemnou květinku, muškátová dýně je pěkný obr – sklízí se, až když má kolem 6 kg. Slupku mívá oranžovou nebo hnědou s výrazným žebrováním. Nelekejte se, když bude mít dýně na slupce bílé flíčky, toto ojínění je pro muškátovou dýni typické. 

Průvodce světem dýní: která se hodí na polévku a která na koláč?
Na co se hodí:

Měkkou dužninu zpracujete do polévek, pyré nebo koláčů. Na rozdíl od ostatních druhů si muškátovou dýni můžete vychutnat i syrovou, její dužnina je totiž měkká a svou chutí připomíná meloun.


Průvodce světem dýní: která se hodí na polévku a která na koláč?

Špagetová dýně

Na první pohled připomíná meloun, patří totiž k našim největším dýním – dorůstá v průměru až 30 centimetrů. Má protáhlý tvar a žlutou nebo krémovou barvu. A své jméno dostala podle vláknité dužniny, která se po upečení nebo uvaření rozpadá na tenká vlákna.

Na co se hodí:

Máte-li chuť na zdravé špagety nebo třeba nudle do polévky, je špagetová dýně ideální. Jen ji rozpulte a pečte řezem dolů asi půl hodiny na 180 °C – pak vidličkou opatrně vyškrábněte prostředek.


Sweet dumpling

V překladu znamená „sladký knedlíček”, ale někdy se jí říká také „sladký tlouštík”. Tahle malá dýně má většinou bílou barvu a zelené žebrování. Díky tomu ji využijete i jako stylovou podzimní dekoraci.

Průvodce světem dýní: která se hodí na polévku a která na koláč?
Na co se hodí:

Sweet dumpling připomíná svou chutí jedlé kaštany. Nasládlost oceníte hlavně při pečení dezertů, ale hodí se i do polévek.


Využijte dýni do posledního kousku

Jakmile si dýni donesete domů, nechte ji alespoň 14 dní odpočívat a se zpracováním počkejte. Podle některých odborníků se mezitím zlepší chuť dýně i část škrobů se přemění na cukry.

A nezapomeňte na správné skladování – když jí zařídíte vhodné podmínky, vydrží vám klidně několik měsíců. Uložte dýni na suchém a tmavém místě, díky tomu si uchová svou barvu i chuť. Dýně také nemají rády extrémy – ideální je proto teplota kolem 10–15 °C. Místo vlhkého chladného sklepa proto nechte dýni raději v chodbě.


Náš tip: V obchodech narazíte i na takzvané okrasné dýně – i ty jsou jedlé, ale dužnina i slupka jsou velmi tlusté a moc byste si na nich nepochutnali. Využijte je proto spíš k podzimním dekoracím.

Další zajímavé články

Tipy na podzimní dekorace (nejen) na dveře

Podzim přináší spoustu krásných barev. Spadané listí, kaštany, ořechy, sušené květy, jeřabiny...celý článek

Osvědčené triky na čištění okapů

Padající listí je postrachem všech okapů. Kvůli němu reznou, ucpávají se a celé to může skončit i vytopenou... celý článek

Jak se zbavit spadaného listí?

Listí, které hraje všemi barvami, vypadá krásně na fotografiích v zámeckém parku. Doma na zahradě... celý článek