Materiál forem a plechů
Kvalitní povrchový materiál forem a plechů výrazně zpříjemní celý proces pečení a také výrazně ulehčí následné mytí a údržbu. S jakými materiály se setkáme u forem a plechů nejčastěji?
Silikonové formy na pečení
Formy vyrobené z potravinářského nezávadného silikonu se pro své vynikající vlastnosti těší stále větší oblibě.
+ velký výběr tvarů | - při neopatrném zacházení možnost protržení |
+ není třeba vymazávat, snadné vyklápění | |
+ absolutní nepřilnavost | |
+ snadná údržba | |
Plechy a formy s nepřilnavým povrchem
Antiadhézní ošetření povrchu zamezuje nežádoucímu připalování. Materiálem je nejčastěji teflon nebo PTFE povrch.
+ velmi rozšířené | - při použití kovových nástrojů se poškrábe |
+ pokrmy se nepřipalují | |
+ poměrně nízká cena | |
Keramické formy na pečení
Tradiční formy a pekáče z keramiky.
+ odolává vysokým teplotám | - při nárazu může prasknout |
+ dobře drží teplo | |
+ pěkný vzhled, může sloužit i jako dekorace | |
Typy plechů
Plechy se nejčastěji vyrábí ve 2 základních provedeních:
Nízký plech
Plech s nízkými okraji, vhodný na pečení sušenek, masa, hranolků nebo cukroví aj.
Hluboký plech
Plech s vyššími okraji, vhodný na pečení buchet, pokrmů, které je třeba podlévat, zapékaných pokrmů aj.
→ Pekáče jsou speciálním druhem nádoby na pečení, obvykle disponují víkem a jsou vyrobeny z keramiky nebo skla. Vhodné jsou k zapékání masa a dalších pokrmů.
Typy forem na pečení
Na trhu najdete obrovský výběr pečících forem. Zde jsou nejběžnější z nich:
Forma na bábovku
Forma na pečení dortů
Forma na koláč
Forma na muffiny
Forma na donuty
Forma na chleba
Forma na pečení cukroví