Kuchařky

Není univerzálnějších knih, než jsou kuchařky. Lidstvo odjakživa rozdělovaly různé jazyky, politická přesvědčení i náboženství. Láska k dobrému jídlu nás naopak všechny spojuje. A to i když jde o jídlo exotičtější – koneckonců, nejen knedlíky živ je člověk. U nás najdete široký výběr kuchařek s tisíci receptů, které uspokojí i ty nejnáročnější chutě.

Buďte
a nakupujte s dopravou ZDARMA
0
měsíčně
Upřesnit parametry
Apetit The Best of IV. - Česko & Slovensko Apetit The Best of IV. - Česko & Slovensko
Apetit The Best of IV. - Česko & Slovensko

Oslavujete stejně jako my v redakci Apetitu nejraději dobrým jídlem?

můžete mít 26.9. - 30.9.

Apetit Vegetariánská kuchařka (Edice ) Apetit The Best of IV. - Česko & Slovensko
Apetit Vegetariánská kuchařka (Edice )

Vegetariánská kuchařka z Edice Apetit nabízí víc než 150 vegetariánských a veganských receptů, které jsme připravili a uvařili v redakční kuchyni časopisu Apetit.

můžete mít 26.9. - 30.9.

Apetit Veggie - Zelenina v hlavní roli Apetit The Best of IV. - Česko & Slovensko
Apetit Veggie - Zelenina v hlavní roli

Vaříme s chutí vegetariánsky/vegansky, 48 zdravých a svěžích receptů.

můžete mít 26.9. - 30.9.

ARISTA Books Buchty a koláče ARISTA Books Guláše a jejich příbuzní
ARISTA Books Buchty a koláče

Tradiční česká a moravská kuchyně je proslulá hojností pokrmů připravovaných z mouky.

můžete mít 26.9. - 30.9.

ARISTA Books Guláše a jejich příbuzní ARISTA Books Guláše a jejich příbuzní
ARISTA Books Guláše a jejich příbuzní

Jestliže by se kdy konala veřejná anketa o nejpopulárnější pokrm, pak by u nás nepochybně vyhrály tři: mimo klasické knedlovepřozelo a svíčkovou by se do této bezkonkurenční trojice dostal i guláš.

můžete mít 26.9. - 30.9.

ARISTA Books Knedlíky - 200 receptů ARISTA Books Guláše a jejich příbuzní
ARISTA Books Knedlíky - 200 receptů

Knedlík je mimo veškerou pochybnost králem české kuchyně.

můžete mít 26.9. - 30.9.

ARISTA Books Kuchyně mnoha tváří ARISTA Books Pečeme sváteční sladkosti
ARISTA Books Kuchyně mnoha tváří

Co se stane, když se řekne pizza, guláš, eintopf?

můžete mít 26.9. - 30.9.

ARISTA Books Pečeme sváteční sladkosti ARISTA Books Pečeme sváteční sladkosti
ARISTA Books Pečeme sváteční sladkosti

Sotva se najde člověk, který by si nechtěl osladit život.

můžete mít 26.9. - 30.9.

BBQ - Gastronomie, gril a gurmáni ARISTA Books Pečeme sváteční sladkosti
BBQ - Gastronomie, gril a gurmáni

Co vlastně potřebujete, abyste vykouzlili dokonale propečený steak, lahodný rozpouštějící se kozí sýr nebo křupavý, pikantní chřest?

můžete mít 26.9. - 30.9.

BBQ nejen pro vegetariány BBQ nejen pro vegetariány
BBQ nejen pro vegetariány

Šampion v grilování Oliver Sievers ví, proč dát velký prostor bezmasým dobrotám.

můžete mít 26.9. - 30.9.

BBQ - Steaky a burgery BBQ nejen pro vegetariány
BBQ - Steaky a burgery

Jednoduše geniální… takové jsou dobroty, které připravuje Oliver Sievers.

můžete mít 26.9. - 30.9.

Brázda Domácí zabijačka BBQ nejen pro vegetariány
Brázda Domácí zabijačka

Podrobné postupy prací při domácí porážce prasete a bourání vepřových půlek na díly využitelné v kuchyni – text je doplněn názornými barevnými fotografiemi.

můžete mít 26.9. - 30.9.

Vaříme s celebritami

Není lepšího učitele, než je mistr v oboru! Naštěstí poslední dobou spisovatelská múza přeje nejedné kuchařské kapacitě a kuchařky z pera slavných šéfkuchařů vyskakují jako houby po dešti. Knihy receptů čile sepisuje Jamie Oliver, Nigella Lawsonová (v jejích stopách úspěšně následuje také česká televizní kuchařka Karolína Kamberská) nebo Gordon Ramsay. V domácích podmínkách však přece jen větší věhlas získali naši vlastní kuchaři.

V čele gastronomických celebrit stojí bezesporu dlouhá léta „šéf“ Zdeněk Pohlreich, i když mu na paty zdařile šlape předseda Prakulu Roman Vaněk se svou řadou bílých kuchařek. Českým fenoménem je nekonečný cyklus Prostřeno!, který nedávno oslavil deset let vysílání, nebo úspěšný seriál Ohnivý kuře. Nebývalou popularitu si získala také kuchařská soutěž ve velkém stylu Masterchef, ve které nadaní amatérští kuchaři zápolí s komplexními recepty moderního kulinářství.

Vegetariánství, veganství a diety

Občas to jde i bez masa – nebo bez jiných ingrediencí. Nové tisíciletí s sebou přineslo celou řadu vědeckých poznatků o vhodné stravě. Doba pokročila a případná dieta nyní může být motivována nejen zdravotním omezením nebo snahou shodit nějaké to kilo, ale i etickým přesvědčením. Ať už je vaše motivace jakákoli, jedno je jisté; držet dietu není žádná legrace a hodí se využít veškeré pomoci, která se nabízí.

V naší sekci kuchařek najdete publikace o bezlepkové stravě, o moderních dietách jako je paleo, raw, ketodieta nebo „cukrfree“ bez využití rafinovaných cukrů, ale i o běžnějších stravovacích volbách jako je vegetariánská nebo veganská strava. Popularitu si u nás získaly především kuchařky Elly Woodward, která se specializuje nejen na veganství, ale také na green smoothies.

Občas ale člověk míní a ručička váhy, naklánějící se povážlivě doprava, mění. Češi jsou naštěstí přeborníky nejen v nabírání kil, ale také v jejich spalování. Z desítek diet, na které přísahají tisíce příznivců, si určitě vyberete. Zjevením se stala třeba kniha receptů Břicháče Toma, díky které zhubnul bezmála třicet kilo, Inspiromat Kačky Tiché, série kuchařek ze Svatojánu od Evy Francové a vaření podle Herbáře, nebo zdravé dietní recepty Karolíny Katchaby Hrubešové.

A konečně, proč si to nepřiznat – jedním z motivů, proč začínat s dietováním, může být i menší finanční (nebo časová) tíseň. Do výplaty zbývá týden a v peněžence máte průvan? Láďa Hruška, Jiří Babica nebo Matěj Pospíšil určitě rádi poradí, jak vykouzlit chutný pokrm s minimem úsilí, času a vynaložených finančních prostředků.

Exotická kuchyně

Odrazovala vás od kuchařských pokusů omezená dostupnost a vysoká cena cizokrajných ingrediencí? Věřte nám, že na zpestření jídelníčku nemusíte nutně vynakládat malé jmění. Celou řadu receptů čínské, vietnamské, italské, francouzské, mexické nebo americké kuchyně zvládnete s přehledem vykouzlit z každodenních přísad, které seženete v každém obchodě.

^ Zpátky nahoru

Přečtěte si více v naší literární kavárně