Kuchařky

Není univerzálnějších knih, než jsou kuchařky. Lidstvo odjakživa rozdělovaly různé jazyky, politická přesvědčení i náboženství. Láska k dobrému jídlu nás naopak všechny spojuje. A to i když jde o jídlo exotičtější – koneckonců, nejen knedlíky živ je člověk. U nás najdete široký výběr kuchařek s tisíci receptů, které uspokojí i ty nejnáročnější chutě.

Buďte
a nakupujte s dopravou ZDARMA
0
měsíčně
Upřesnit parametry
Sára Fábry: Zhubni v kuchyni Sarah Schocke: Burgery - Šťavnaté grilované pochoutky
Sára Fábry: Zhubni v kuchyni

Populární blogerka Sára Fábry Köpplová se léta potýkala s poruchou příjmu potravy. Jednoho dne se ale rozhodla přehodnotit svůj negativní vztah k jídlu a začala se zajímat o to, jak svůj přístup k němu změnit.

můžete mít 28.6. - 2.7.

Sarah Schocke: Burgery - Šťavnaté grilované pochoutky Sarah Schocke: Burgery - Šťavnaté grilované pochoutky
Sarah Schocke: Burgery - Šťavnaté grilované pochoutky

Šťavnatý, kořeněný, bohatě obložený a tak velký, že ho v jedné ruce neudržíte: Takový má být pravý burger! Protože v této podobě chutná stejně jako v americkém bistru. Přesně takové recepty a spoustu dalších variací najdete v naší knize.

můžete mít 26.6. - 27.6.

Šárková Danka: Krkonošská kuchařka Sarah Schocke: Burgery - Šťavnaté grilované pochoutky
Šárková Danka: Krkonošská kuchařka

Autorka shromáždila recepty od krkonošských hospodyněk, které nazývá kouzelnicemi, jelikož ze základních potravin jako jsou brambory, mouka, zelí, mléko, vejce, houby, jablka apod. dokázaly zasytit celou rodinu včetně čeledínů.

můžete mít 27.6. - 28.6.

Šárková Danka: Zvěřinová kuchařka Schäfer Christiane, Schäfer Birgit,: Vaříme zdravě pro děti bez mléka, vajec, pšenice a sóji
Šárková Danka: Zvěřinová kuchařka

V minulosti byla zvěřina na každém stole patřícím šlechtě a dnes se stává oblíbeným masem pro všechny vrstvy obyvatelstva. Mnozí mají strach maso upravovat, a proto vychází tato kuchařka s podrobnými návody.

můžete mít 8.8. - 13.8.

Schäfer Christiane, Schäfer Birgit,: Vaříme zdravě pro děti bez mléka, vajec, pšenice a sóji Schäfer Christiane, Schäfer Birgit,: Vaříme zdravě pro děti bez mléka, vajec, pšenice a sóji
Schäfer Christiane, Schäfer Birgit,: Vaříme zdravě pro děti bez mléka, vajec, pšenice a sóji

Chcete se o své děťátko postarat co nejlépe, jenže po tom, co zazněla diagnóza potravinová alergie, cítíte bezradnost? Tato kniha přináší ucelený úvod do problematiky a bezpečně vás provede všemi úskalími dietního stravování.

můžete mít 27.6. - 28.6.

Scheufler Pavel: Pivo za císaře pána Schäfer Christiane, Schäfer Birgit,: Vaříme zdravě pro děti bez mléka, vajec, pšenice a sóji
Scheufler Pavel: Pivo za císaře pána

Říká se, že pivo je český národní nápoj. A žádné jiné řemeslo nesouviselo v minulosti tak významně s hospodářským a politickým vývojem českých zemí jako pivovarství. Ale jak se pivo dříve vařilo? Jaké dnes již zaniklé profese se s ním pojily?

můžete mít 27.6. - 28.6.

Schlaich Jasmin: TOPP Müsli tyčinky - Svačinka plná energie Schmid Jeremy: Uzení - Jak naložit a přpravit maso, mořské plody, zeleninu, ovoce a další lahůdky
Schlaich Jasmin: TOPP Müsli tyčinky - Svačinka plná energie

Müsli tyčinky jsou hotoví chameleoni zdravých svačinek. Stačí pár ingrediencí, chvilka času a zdravá dobrota do školy, do práce nebo na výlet je hotová.

můžete mít 27.6. - 28.6.

Schmedes Christa: Palačinky a lívance - Lahodné a zarolované Schmid Jeremy: Uzení - Jak naložit a přpravit maso, mořské plody, zeleninu, ovoce a další lahůdky
Schmedes Christa: Palačinky a lívance - Lahodné a zarolované

Ať jsou malé a tlusté, nebo velké a tenoučké jako dech, ať jim říkáme lívance, palačinky, crepes, crespelle, pancake nebo blini – milují je všichni! Jejich příprava je velmi jednoduchá, a přitom se dají donekonečna obměňovat.

můžete mít 27.6. - 28.6.

Schwitzer Silvana: Zázračný půst - Nový začátek Šéfkuchařův deník - Příběhy z kuchyní celého světa
Schwitzer Silvana: Zázračný půst - Nový začátek

Kniha je praktickým rádcem technické stránky půstu, metody, která omlazuje a tím také osvobozuje ducha od zátěže všedního dne.

můžete mít 27.6. - 28.6.

Šéfkuchařův deník - Příběhy z kuchyní celého světa Šéfkuchařův deník - Příběhy z kuchyní celého světa
Šéfkuchařův deník - Příběhy z kuchyní celého světa

Milujete dobré jídlo a peprné historky z kuchyní?

můžete mít 1.7. - 3.7.

Seifried Marco: Pomazánky a dipy - Jak na to Šéfkuchařův deník - Příběhy z kuchyní celého světa
Seifried Marco: Pomazánky a dipy - Jak na to

Pro pomazánky je vždycky najde příležitost – k snídani, k svačině, večeři nebo na bufetovém stole. Nabídka receptů je rozmanitá: na své si přijdou jak milovníci masa a ryb, tak pravověrní vegetariáni a vegani či mlsalové.

můžete mít 27.6. - 28.6.

Vaříme s celebritami

Není lepšího učitele, než je mistr v oboru! Naštěstí poslední dobou spisovatelská múza přeje nejedné kuchařské kapacitě a kuchařky z pera slavných šéfkuchařů vyskakují jako houby po dešti. Knihy receptů čile sepisuje Jamie Oliver, Nigella Lawsonová (v jejích stopách úspěšně následuje také česká televizní kuchařka Karolína Kamberská) nebo Gordon Ramsay. V domácích podmínkách však přece jen větší věhlas získali naši vlastní kuchaři.

V čele gastronomických celebrit stojí bezesporu dlouhá léta „šéf“ Zdeněk Pohlreich, i když mu na paty zdařile šlape předseda Prakulu Roman Vaněk se svou řadou bílých kuchařek. Českým fenoménem je nekonečný cyklus Prostřeno!, který nedávno oslavil deset let vysílání, nebo úspěšný seriál Ohnivý kuře. Nebývalou popularitu si získala také kuchařská soutěž ve velkém stylu Masterchef, ve které nadaní amatérští kuchaři zápolí s komplexními recepty moderního kulinářství.

Vegetariánství, veganství a diety

Občas to jde i bez masa – nebo bez jiných ingrediencí. Nové tisíciletí s sebou přineslo celou řadu vědeckých poznatků o vhodné stravě. Doba pokročila a případná dieta nyní může být motivována nejen zdravotním omezením nebo snahou shodit nějaké to kilo, ale i etickým přesvědčením. Ať už je vaše motivace jakákoli, jedno je jisté; držet dietu není žádná legrace a hodí se využít veškeré pomoci, která se nabízí.

V naší sekci kuchařek najdete publikace o bezlepkové stravě, o moderních dietách jako je paleo, raw, ketodieta nebo „cukrfree“ bez využití rafinovaných cukrů, ale i o běžnějších stravovacích volbách jako je vegetariánská nebo veganská strava. Popularitu si u nás získaly především kuchařky Elly Woodward, která se specializuje nejen na veganství, ale také na green smoothies.

Občas ale člověk míní a ručička váhy, naklánějící se povážlivě doprava, mění. Češi jsou naštěstí přeborníky nejen v nabírání kil, ale také v jejich spalování. Z desítek diet, na které přísahají tisíce příznivců, si určitě vyberete. Zjevením se stala třeba kniha receptů Břicháče Toma, díky které zhubnul bezmála třicet kilo, Inspiromat Kačky Tiché, série kuchařek ze Svatojánu od Evy Francové a vaření podle Herbáře, nebo zdravé dietní recepty Karolíny Katchaby Hrubešové.

A konečně, proč si to nepřiznat – jedním z motivů, proč začínat s dietováním, může být i menší finanční (nebo časová) tíseň. Do výplaty zbývá týden a v peněžence máte průvan? Láďa Hruška, Jiří Babica nebo Matěj Pospíšil určitě rádi poradí, jak vykouzlit chutný pokrm s minimem úsilí, času a vynaložených finančních prostředků.

Exotická kuchyně

Odrazovala vás od kuchařských pokusů omezená dostupnost a vysoká cena cizokrajných ingrediencí? Věřte nám, že na zpestření jídelníčku nemusíte nutně vynakládat malé jmění. Celou řadu receptů čínské, vietnamské, italské, francouzské, mexické nebo americké kuchyně zvládnete s přehledem vykouzlit z každodenních přísad, které seženete v každém obchodě.

^ Zpátky nahoru

Přečtěte si více v naší literární kavárně