CZ vyprodej


Jak vybrat kávu

Vychutnáte si raději malé silné espresso, nebo pořádně velký hrnek kávy? Když si na tuto otázku odpovíte, bude následný výběr kávy o hodně lehčí.

Jak vybrat kávu

Přístroj na výrobu espressa vám za pár vteřin vyrobí malý silný koncentrovaný nápoj s hustou pěnou. Naopak překapávač ocení ti, kteří mají raději větší množství ne tak silné kávy. Všeobecně platí, že čím déle budeme kávu louhovat, tím hruběji namletá může být, ale nikdy by doba louhování neměla být delší jak 3 minuty.

Nyní se ale zaměříme na kávu jako takovou.

Existují dva základní druhy kávovníku - kávovník Arabica a kávovník Robusta. Kávovník arabský (Coffea arabica) – keř – se většinou pěstuje ve výškách od 1000 do 1800 m.n.m. Ačkoli cca 70 % světové produkce kávy jsou typu Arabica, pouze jedna pětina z vypěstovaného množství jsou velmi kvalitní zrna. Ostatní úroda vykazuje určité vady zrna a spadá do nižších tříd.

Jednotlivé odrůdy kávovníku arabského jsou pěstovány v různých produkčních oblastech s přihlédnutím k pěstitelským a historickým podmínkám a liší se především vzrůstem keře a tvarem jeho listů a květů. Rovněž barva, velikost a tvar kávových bobulí jeví určitou variabilitu.

Jak vybrat kávu

Kávovník Robusta (Coffea robota) se pěstuje se ve výškách 500 až 900 m.n.m. Sklízená kávová zrna nedosahují kvality Arabiky a jsou menší. Obsahují 2-3 násobné množství kofeinu oproti kávovníku arabskému. V některých zemích, zejména v Africe a jihovýchodní Asii, se jeho pěstování dává přednost pro menší nároky na jakost půdy a vyšší úrodnost. Vysazuje se i na dřívější plantáže Arabiky, které byly poničeny chorobou či mrazem.

Káva Arabica představuje v současné době asi 70 % světové sklizně. Robusta obsahuje více kofeinu, je silnější a tmavší. Káva Arabica je náročnější na pěstování a sklizeň. Je proto dražší, ale zato kvalitnější, jemnější a s nižším obsahem kofeinu. Mícháním Arabicy s Robustou se zvýší obsah kofeinu a sníží cena kávy.

Faktem ovšem zůstává, že díky světovým trendům v oblasti zdravé výživy lidé začínají dávat přednost menšímu obsahu kofeinu a vyšší kvalitě kávy Arabica. Pro klimatické potřeby tohoto kávovníku (vysoké teploty, ale ne intenzivní horko a nadbytek slunečního záření) se mu daří nejlépe mezi obratníkem Raka a Kozoroha. Obecně je za jednu z nejlepších oblastí na pěstování kávy považována střední Amerika se specifickým sopečným podložím.

Kvalita kávy

Kávu můžeme přirovnat k vínu. Stejně jako u vína, tak i u kávy záleží na mnoha detailech v průběhu pěstování, sklizně i zpracování a ze stejného keře může vzniknout káva dobrá i špatná. Nejkvalitnější kávy se vyznačují minimálním obsahem kofeinu, jemnou, ale přitom výraznou vůní a plnou chutí po ovoci, květinách, čokoládě, oříškách či kvalitních dřevinách.

Pomineme-li druh a klimatické podmínky, pak se o kvalitě kávy začíná rozhodovat už při sběru. Nejlepší kávy pocházejí z ručního sběru a zkušení sběrači sbírají pouze dokonale zralá zrna, která jsou zárukou kávy té nejvyšší jakosti. Stejně tak důležité je i třídění a následné „čištění“ od vad a nedokonalostí podle norem kvality, kdy se vybírají zrna poškozená a nekvalitní. Ovšem ne všechny kávy jsou takto tříděny…

Káva a zdraví

Káva zlepšuje náladu a dodává energii, povzbuzuje srdce, mozek, nervy, ledviny a svaly, a dokonce chrání před některými nemocemi. Pro kávu jako takovou má největší význam kofein, který je obsažen v pražené Arabice cca 0,7-1,4 %, v Robustě 2,2-2,4 %. Kofein je hořký a tím přispívá k celkové chuti kávy.

Kofein povzbuzuje produkci žaludečních šťáv, a tím napomáhá trávení, ovšem účinkuje na každého člověka jinak. Existuje mnoho ovlivňujících aspektů, které mohou zkreslovat výsledky působení kávy, např. věk, pohlaví, tělesná hmotnost. Je třeba také říci, že účinky kávy jsou odlišné i podle typu vybrané odrůdy kávovníku, kterou k přípravě zvolíme. Abychom předešli nežádoucím účinkům, je vhodné zvolit některou z jemných odrůd kávy typu Arabica. Ta naše smysly pouze lehce povzbudí, dodá tělu energii a její vliv na náš organismus je příznivý.

Na závěr je nutno říct, že každý milovník kávy si časem najde tu „svoji“ značku. Nebojte se a zkuste ochutnat i nové, neznámé kávy.