intPromo;Wide and low (top center);CZ Leo express


Jak vybrat kávu

Káva je naše potěšení, smyslný zážitek bohaté povzbuzující vůně a chuti. Pro mnohé denní rituál spojený s vydechnutím od pracovního shonu, sdílená radost: Pojďme na kafe! A dobrou kávu si potřebujeme dopřát nejen v kavárně s přáteli, ale i doma.

Podle čeho vybrat dobrou kávu?

Podle čeho vybrat dobrou kávu?

Podle jakých vlastností vybírat?

  • podle chuti: hořká, kyselá
  • podle poměru Arabicy a Robusty ve směsi
  • způsobu přípravy (každý vyžaduje jiný druh kávy)
  • oblasti pěstování
  • způsobu sklizně

Káva Arabica

Existují 3 základní druhy kávovníku – Arabica, Robusta a Liberica. Káva Arabica je náročnější na pěstování a sklizeň. Je proto dražší, ale zato kvalitnější, jemnější a s nižším obsahem kofeinu. Je také aromatičtější než Robusta a méně hořká. Jste-li gurmány, sáhněte po Arabice, za chuťový zážitek si ovšem připlatíte.

Káva Robusta

Robusta obsahuje 2 až 3krát více kofeinu než Arabica, je silnější a tmavší. Káva, kterou si kupujete, je většinou směsí Arabicy a Robusty. Jejich poměr určuje množství kofeinu, jemnost chuti a výslednou cenu. Liberica se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii a poptávka po této kávě je velmi malá

Káva podle kvality a způsobu zpracování

  1. fair trade
  2. bio
  3. zrnková
  4. mletá
  5. porcovaná
  6. instantní
  7. bezkofeinová

Příprava kávy

Pro mnohé z nás je rituálem nejen samotné pití kávy, ale i její příprava. Existuje řada způsobů a jejich obliba se často liší kulturu od kultury, ale i zem od země. Mezi nejčastější patří filtrovaná káva (dripper), espresso, vacuum pot, aeropress, cafeteria (french press), mocca press, instantní káva nebo turecká mocca připravovaná v džezvě. V Česku a na Slovensku se stále pije také tzv. turecká káva, která se ovšem od té připravované v Turecku značně liší.

Espresso

Pro váš výběr je tedy také důležitý způsob přípravy kávy, kterému dáváte přednost. Máte-li nejraději čerstvou kávu s koncentrovanou vůní a chutí, je vaším šálkem kávy espresso. Zvolte zrnkovou kávu, kterou si před přípravou sami umelete. S elektrickým mlýnkem na kávu je to otázka pár vteřin. A omamná vůně čerstvě umleté kávy vás bohatě odmění.

Překapávaná káva

Máte-li raději silnější kávu, bude vám vyhovovat překapávaná káva, která obsahuje více kofeinu. Výhodou překapávačů je také větší množství šálků, které lze připravit najednou – až 14. Tolik šálků kávy vám žádný přístroj na výrobu espressa nepřipraví.

Kávové speciality

Pokud máte chuť vyzkoušet něco speciálního, doporučujeme vám cibetkovou kávu s vynikajícím jemným aroma, které vzniká fermentací v trávicím traktu drobné šelmy, cibetky.

Mletí a uchovávání kávy

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje i jinak umleté zrno. Většina mlýnků na kávu nabízí možnost nastavit si hrubost mletí. Zrnka melte těsně před přípravou, protože mletá káva do 15 minut po umletí ztrácí své aroma.

Pro uchování kvality kávy je důležité také její správné skladování. Kávu uložte do dobře těsnící dózy (nejlépe z porcelánu, kameniny, tmavého skla či oceli) na tmavé a chladné místo (např. lednice).

Zlepšete si náladu

Dopřejte si skvělý šálek čerstvé kávy. Zlepšuje náladu a dodává energii, povzbuzuje srdce, mozek, nervy, ledviny a svaly. Kofein povzbuzuje produkci žaludečních šťáv, a tím také napomáhá trávení.

Související odkazy