Kávový speciál: léto s osvěžující kávou, kterou si připravíte i doma!

Každý milovník kávy ví, že lahodný šálek kávy patří do každého ročního období. V horkých letních měsících však hledáme způsob, jak se kromě povzbuzení na dalších pár hodin také osvěžit – a není asi překvapením, že i s tím si káva hravě poradí. Stačí, když vsadíte na některý z ledových kávových nápojů, který vás nejen ochladí, ale navíc skvěle chutná a zvládnete si ho připravit i doma.

Ledovou kávu zná snad každý. I ti, kteří ke svému životu nepotřebují černý mok na denní bázi, si v létě toto osvěžení rádi dopřejí. Ledová káva se může podávat na různé způsoby – nemusíte tedy sázet pouze na klasiku se zmrzlinou a kopcem šlehačky. Dnes vám prozradíme sedm receptů, z nichž si můžete vybrat ten, který nejvíce potěší vaše chuťové buňky. A věříme, že některé vyzkoušíte teprve poprvé.

Kávový speciál: léto s osvěžující kávou, kterou si připravíte i doma!
Věděli jste, že…

... zchlazením káva nepřichází o své povzbuzující účinky a obsah kofeinu zůstává stejný? A vzhledem k tomu, že kávu kombinujete s dalšími ingrediencemi, jako je led, mléko či zmrzlina, můžete pro přípravu kávového koktejlu použít jako základ dokonce i extra silnou kávu a dopřát si tak dvakrát více kofeinu.

Ledové caffé latte

Klasické café latte se zařadilo na přední příčky oblíbenosti. Pro jeho jemnou, mléčnou chuť si jej dopřávají i ti, kteří jinak nemají rádi výraznou chuť kávy. A klasikou se stalo i v ledové variantě.

Budete potřebovat:

  • dvojité espresso
  • studené plnotučné mléko, případně studenou našlehanou pěnu ze šlehače mléka
  • několik kostek ledu

Postup přípravy:

Do vysoké sklenice o objemu přibližně 300 ml vhoďte několik kostek ledu – postačí pět. Zalijte vychlazeným mlékem a nakonec přilijte šálek čerstvě uvařeného dvojitého espressa.

Tip na výrobu ledu: Při přípravě ledové kávy se neobejdete bez ledu. Vyrobit si jej můžete pomocí tvořítek na led, do kterých napustíte vodu a dáte zamrznout do mrazáku, nebo si můžete pořídit výrobník ledu. Ten oceníte zejména tehdy, pokud budete připravovat ledové nápoje často nebo pro větší počet lidí. Výhodou výrobníku ledu je také to, že kostky z něj jsou čiré, tedy bez jakéhokoliv zákalu.

Rychlovka v podobě affogata

Ať už spěcháte, nemáte k dispozici led, nebo si chcete jednoduše vychutnat kávový dezert, připravte si affogato – letní osvěžení, které v sobě ukrývá lahodnou kombinaci vanilkové zmrzliny a espressa.

Budete potřebovat:

  • dvojité espresso
  • porci vanilkové zmrzliny

Postup přípravy:

Připravte si nižší skleničku nebo šálek, do kterého dejte kopeček vanilkové zmrzliny. Přes tu pak přelijte čerstvě uvařené dvojité espresso – skleničku je ideální umístit přímo pod trysky kávovaru a nechat připravit espresso přímo do ní, ale kávu můžete na zmrzlinu nalít i ze šálku či moka konvičky.

Tip pro ještě lepší chuť Chcete-li si affogato přeměnit v ještě lahodnější pochoutku, můžete si zmrzlinu ještě na závěr posypat mletými oříšky.

Mazagran aneb káva s citronem

Nezvyklým, ale přesto chutným osvěžením je kávová specialita nesoucí název mazagran. Tato kávová limonáda pochází z Portugalska a potěší všechny ty, kteří kromě samotné kávy milují i chuť citronu.

Budete potřebovat:

  • dvojité espresso
  • 20 ml citronové (případně limetkové) šťávy – ideálně čerstvě vymačkané
  • kostky ledu
  • sladidlo – cukr, sirup nebo jakékoliv jiné vámi oblíbené
  • dva plátky citronu

Postup přípravy:

Na dno skleničky nalijte vymačkanou citronovou šťávu, zasypte několika kostkami ledu (postačí pět), na ně položte plátky citronu a vše zalijte čerstvě připraveným espressem. Dle chuti můžete dosladit a případně ozdobit snítkou máty.

Oblíbené frappé jako vzpomínka na moře

Pokud jste někdy zavítali na řecké pláže, určitě jste neodolali místnímu ledovému kávovému nápoji frappé. To je velmi oblíbené i u nás a ve většině dobrých kaváren vám ho připraví. Zvládnete ho ale i doma.

Budete potřebovat:

  • instantní kávu
  • studenou vodu
  • kostky ledu rozdrcené v drtiči
  • sladidlo – cukr, sirup nebo jakékoliv jiné vámi oblíbené
  • ruční šlehač

Postup přípravy:

Do nádoby vhodné pro šlehání nasypte tři lžičky instantní kávy – množství můžete upravit dle požadované intenzity. Přidejte přiměřené množství sladidla, přibližně 10 lžic studené vody a vše vyšlehejte ručním šlehačem do husté pěny. Vezměte vysokou kávovou sklenici, zhruba do třetiny až poloviny nasypte rozdrcený led (pokud nemáte drtič, můžete ponechat i kostky ledu), přilijte našlehanou pěnu a dolijte studeným (možno i našlehaným) mlékem či vodou. Vše promíchejte a podávejte s brčkem.

Káva s tonicem? Espresso tonic!

Rychlá příprava a výrazně hořko-sladká chuť – přesně takové je espresso tonic, tedy ledový kávový nápoj, k jehož přípravě použijete místo vody tonic. Nápoj vás skvěle osvěží a kofein propojený s chininem vám dodají pořádnou dávku energie.

Budete potřebovat:

  • dvojité espresso
  • 150 ml vychlazeného tonicu
  • kostky ledu

Postup přípravy:

Do vysoké sklenice nasypte několik kostek ledu (postačí pět) a zalijte je uvedeným množstvím tonicu (použít můžete i zázvorový, pokud máte jeho chuť rádi). Následně přilijte čerstvě připravené espresso – to doporučujeme nalévat pomalu přes kávovou lžičku, jelikož vám tak na dně sklenice zůstane čirý tonic a nad ním se usadí vrstva kávy. Nápoj můžete dozdobit plátkem citronu nebo pomeranče.

Máčená cold brew – hit posledních let

Velmi oblíbenou se v posledních letech stala káva cold brew. Ta se nepřipravuje ani pomocí kávovaru, ani za pomoci horké vody, ale takzvaným máčením. Díky dlouhému louhování si zachovává výrazné aroma a zároveň je méně kyselá – její chuť je tedy jemnější a sladší než u klasicky připravovaného espressa či překapávané kávy.

Budete potřebovat:

Postup přípravy:

Odměřte si 40 g kávy, nasypte ji do french pressu, případně jiné vhodné nádoby, a zalijte 200 ml studené vody. Důkladně promíchejte a nádobu, ve které kávu připravujete, dobře utěsněte – french press obalte potravinářskou fólií. Takto připravený nápoj umístěte na 24 hodin do lednice, kde se bude louhovat. Po uplynutí této doby přefiltrujte (u french pressu stačí kávu stlačit, u ostatních nádob použijte kávový filtr) a nalijte do sklenice, do které jste předtím nasypali pár kostek ledu.

Chuťovka na závěr: jogurtová káva

Káva s jogurtem alias yogurt espresso je vlastně takové dva v jednom – tedy káva a dezert. Vychutnat si ji můžete jako malou odpolední svačinku či sladkou tečku po dobrém obědě.

Budete potřebovat:

  • 25 ml espressa
  • 20 ml bílého jogurtu dle vašich preferencí
  • 15 ml mléka nebo smetany
  • 1 g kakaového prášku
  • Postup přípravy:

    Vezměte skleničku o objemu 60 ml, na její dno dejte jogurt, na který pomalu nalijte čerstvě připravené espresso – je třeba jej nalévat opatrně po stěně skleničky, aby se vrstvy nepromísily. Našlehejte si mléko či smetanu, do kterých zašleháte i kakaový prášek, a opatrně naneste na vrstvu kávy.

Mohlo by vás zajímat:

Káva: zázračná přísada, se kterou vytvoříte skvělé dorty, koktejly a využijete ji i v péči o tělo!

Lahodný šálek kávy voní na několik metrů daleko... celý článek

Káva není jen jedna aneb jaké druhy existují

Káva se stala součástí každodenního života většiny z nás – ať už ji využíváme jako... celý článek

Kávový speciál: víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?

Při návštěvě kavárny mnohdy dostaneme nápojový lístek, na kterém se skví řada různých druhů káv..... celý článek