Kávový speciál: víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?


Při návštěvě kavárny mnohdy dostaneme nápojový lístek, na kterém se skví řada různých druhů káv. Hlavou se nám pak začnou honit myšlenky, co si pod tím vším vlastně představit. Nakonec stejně většinou zůstaneme u toho našeho jednoho oblíbeného – přeci nebudeme zbytečně riskovat. Není ale škoda nevyzkoušet něco, co by nám třeba zachutnalo ještě více? Pojďme se proto společně podívat, s jakými typ kávových nápojů se můžeme setkat – a prozradit si, že třeba takové oblíbené piccolo vlastně vůbec neexistuje.

Znalost typů káv se vám vyplatí i v případě, že jste se rozhodli zakoupit si nový kávovar. Řada automatických kávovarů totiž disponuje nabídkou přípravy nejrůznějších druhů káv. A stejně tak je tomu i u kávovarů na kapsle – samotné kapsle jsou totiž mnohdy pojmenovány právě podle jednotlivých způsobů přípravy kávy.

Víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?

Espresso – nestárnoucí klasika

Tím nejběžnějším typem servírované kávy je espresso. Jeho název pochází z výrazu „express“, tedy rychlý, a to z toho důvodu, že jeho příprava je opravdu rychlá

  • Základem je kvalitní a správně namletá (velmi jemně) čerstvá káva – správná hrubost zajistí optimální chuť a intenzitu nápoje (nebude slabý, extra silný, ani hořký).
  • Podává se v šálku o objemu 60 až 90 ml, do kterého se připraví 30 až 35 ml výsledného nápoje ze 7 gramů kvalitní namleté kávy.
  • Espresso se připravuje pod tlakem vody 9 barů, která má teplotu 90 až 92 °C – nikdy nesmí být voda vroucí!
  • Správná doba extrakce je 25 až 30 vteřin.
TIP Pro domácí přípravu kvalitního espressa doporučujeme namlít si kávová zrna v elektrickém mlýnku na kávu nebo si pořídit kvalitní kávovar na zrnkovou kávu.
Dvojité espresso alias espresso doppio

Dvojité espresso alias espresso doppio

Jak už sám název napovídá, jedná se o dvojitou dávku klasického espressa, k jehož přípravě se používá 14 až 18 gramů čerstvě namleté kávy. Výsledkem je 60 ml silné kávy s velkým obsahem kofeinu – je tedy ideální pro ty, kteří potřebují rychlou vzpruhu. 

→ Někdy se také můžete setkat s označením „double shot“.

Proč „piccolo“ neexistuje

Oblíbené espresso si mnoho lidí žádá jako piccolo. Taková káva ale neexistuje. Tento termín se u nás uchytil po revoluci, kdy si italští turisté objednávali piccolo espresso, aby dali jasně najevo, že netouží po našem klasickém velkém hrnku kávy. Piccolo totiž v italštině znamená „malý“. Avšak správně připravené espresso je malé (bohužel se však ještě najde spousta kaváren, kde jej neumí správně připravit a servírují jej ve větším objemu, než je pro něj určeno).


Ristretto – pokud je na vás espresso velké

I tento typ kávy je zaměňován s výše zmíněným neexistujícím piccolem. Jedná se v podstatě o menší espresso. Příprava s ním je totožná, pouze se využívají ještě jemněji namletá kávová zrna, z kterých se připraví pouze 20 ml nápoje. Výsledkem je tedy velmi silný kávový extrakt s hustou, krémovou pěnou na povrchu. Podává se v klasických šálcích na espresso, oproti němu je ale ristretto méně hořké, spíše sladší a kyselejší.

Ristretto – pokud je na vás espresso velké
Zajímavost Původ má ristretto v jižní Itálii, konkrétně v Neapoli. Chcete-li tedy vyzkoušet italský originál, rozhodně zavítejte při svých cestách do Neapole, kde vám tuto „zkrácenou“ kávu rádi připraví (ristretto totiž znamená v překladu „zkrácený“).

Espresso lungo pro milovníky větších hrníčků

Espresso lungo pro milovníky větších hrníčků

Lungo je opakem ristretta, v překladu totiž znamená „dlouhý, zředěný“ a signalizuje tak kávu podávanou ve větším objemu. Jeho příprava je stejná jako u espressa – vlastně se jedná o klasické espresso, které se pouze dolije horkou vodou v poměru 1:1. Ze 7 gramů mleté kávy tak získáte 60 až 70 ml výsledného nápoje.

A jak se lungo nepřipravuje?

V žádném případě nepřipravujte lungo tak, že necháte protékat vodu z kávovaru dvojnásobně dlouhou dobu. I když se zdá tento nápad jako dobrý, opak je pravdou – dojde k přeextrahování namleté kávy a výsledná chuť nápoje je hořká a dřevitá. Vodu tedy vždy dolévejte do hotového espressa.

Bohužel je tento nešvar typický i pro řadu kaváren, proto je mnohdy lepší objednat si klasické espresso a k tomu konvičku s horkou vodou.


Americano aneb „kafe v bazénu“

Americano je, stejně jako lungo, naředěným espressem, pouze v tomto případě se káva ředí horkou vodou v poměru 1:5. Jeho název údajně vznikl již za druhé světové války, kdy americkým vojákům připadalo klasické espresso příliš silné, a tak si jej ředili vodou. U nás se často tato velikost kávy přirovnává k bazénu. Stejně jako u lunga, i u americana platí, že je třeba dolévat vodu do připraveného espressa.

Zajímavost Americano se někdy připravuje také opačně – tedy tak, že se espresso nalije do nachystané horké vody v hrníčku – tento způsob přípravy se pak označuje jako „long black“.


Espresso macchiato aneb malé cappuccino

Název macchiato (vyslovujte „makjáto“) opět pochází z italštiny a v doslovném překladu znamená „tečkovaný/skvrnitý“, což přesně odpovídá stavu kávy, kterou dostanete, je-li správně připravena. Podává se v šálku na espresso, ve kterém je klasické espresso, které se za pomoci lžičky dozdobí až po okraj našlehanou mléčnou pěnou – směs pěny a kávy tak vytvoří na povrchu malé skvrny. Jedná se v podstatě o zmenšeninu cappuccina.

Víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?

Cappuccino – požitek s mléčnou pěnou

Cappuccino – požitek s mléčnou pěnou

Cappuccino asi není třeba nikterak zvlášť představovat, jelikož patří mezi nejoblíbenější kávové nápoje u nás. Je vyráběno z espressa, teplého mléka a krémové mléčné pěny (většinou ve stejných poměrech, tedy 60/60/60 ml). Pěna by měla být minimálně jeden centimetr vysoká, hustá, hladká a bez bublinek. Zároveň nesmí přesahovat přes okraj šálku – pokud tomu tak je, nasvědčuje to přešlehání, a tedy spálení mléka. Podává se v šálku o objemu 150 až 180 ml.

→ I když je u nás naprostým standardem, že se cappuccino podává sypané skořicí nebo kakaem, na klasickém cappuccinu tyto ingredience rozhodně nenajdete.

TIP! Přípravu mléka a pěny zvládnete hravě i doma, stačí vám k tomu správní pomocníci. Vezměte si šlehač a konvičku na šlehání mléka, případně využijte příslušenství vašeho kávovaru. Aby se vám povedla opravdu hustá, pevná a chutná mléčná pěna, použijte plnotučné mléko a nezahřívejte ho na více než 65 °C – při vyšších teplotách totiž dochází ke změně struktury bílkovin, a tím i ke změně chuti a konzistence.


Caffè latte vs. latte macchiato

Dalším oblíbencem posledních let je káva nesoucí název latte. Jedná se v podstatě o espresso rozředěné mlékem. V našich kavárnách obdržíme při objednání latte většinou vysokou skleničku naplněnou kávovým mokem. Málokdo už ví, že existují dvě varianty latte, které se od sebe zásadním způsobem liší: 

  • Caffè latte je dvouvrstvá varianta složená z 30 ml espressa a 200 ml horkého mléka. Připravuje se tak, že se do espressa přidává našlehané mléko, a podává se ve velkém porcelánovém šálku o objemu 250 až 300 ml.
  • Latte macchiato se skládá ze tří vrstev, tedy z espressa, mléka a mléčné pěny. Podává se ve vysoké sklenici, do které se nejprve nalije mléko napěněné do mikropěny, nechá se zhruba půl minuty odstát, aby se oddělila od mléka mléčná pěna a až nakonec se vlije připravené espresso. Na povrchu pěny se vytvoří malé tečky/skvrny, proto opět označení italským termínem „macchiato“.
Caffè latte vs. latte macchiato
TIP! Pokud ochutíte caffè latte čokoládovým sirupem nebo kakaem, vznikne vám další varianta kávového nápoje – mocha neboli mochaccino. Jeho povrch se často zdobí pomocí šablon a kakaa.

Au lait aneb kafe s mlékem

Au lait aneb kafe s mlékem

Pokud jste milovníky slabší kávy s velkým množstvím mléka, pak je au lait to pravé pro vás. Jedná se totiž o honosný název pro obyčejné kafe s mlékem v poměru 1:1. Může být připraveno z espressa, ale v našich podmínkách se často připravuje z kávy z překapávače.

Moderní Flat White

Stále oblíbenější je příprava Flat White, která pochází z Nového Zélandu. Zrodila se v 70. letech a dá se jednoduše říci, že se jedná o ideální kávu pro ty, kteří milují mléčnou kávu, ale našlehaná pěna nebo velké množství mléka pro ně není. Flat White připravíte z klasického espressa dolitého mlékem do 60 ml sklenice či většího šálku.


Šlehačkové speciality

Velmi oblíbenými, zejména u žen, jsou kávy zdobené kopečkem šlehačky. U nás se nejčastěji setkáme s dvěma typy:

  • Vídeňská káva – podstata klasické vídeňské kávy se značně liší od té, s kterou se stále velmi často setkáváme v našich restauracích (tedy silná turecká káva doplněná kopcem šlehačky – většinou té ze spreje). Správně by se ale mělo jednat o lungo doplněné lžící pravé šlehačky.
  • Irská káva – ani tento typ kávy u nás většinou nesplňuje svou podstatu. Podobně jako u vídeňské kávy, i u té irské nás nejčastěji čeká turecká, případně překapávaná káva s kapkou levné whiskey a hromadou šlehačky ve spreji. Správná příprava je však taková, že se do skleničky o objemu 2,3 dcl nalijí 3 cl pravé irské whiskey, přidá se filtrovaná káva a navrch se nalije přibližně dvoucentimetrová vrstva vyšlehané, ale stále ještě tekuté smetany.
Víte, co si objednat v kavárně aneb jaké typy přípravy kávy existují?
TIP! Pokud si chcete dopřát šlehačkové speciality doma, doporučujeme vám připravit si kvalitní espresso nebo překapávanou kávu a k výrobě šlehačky použít šlehačkovou láhev nebo ruční mixér.

Dvojité espresso alias espresso doppio

Ledové osvěžení

Obzvláště v horkých letních dnech jsou oblíbené kávy s obsahem ledové tříště či zmrzliny.

  • Ledová káva – u této varianty záleží spíše na fantazii toho, kdo ji připravuje než na platných pravidlech složení. Měla by být vyrobena z espressa, ke kterému se přidává studené mléko, zmrzlina a šlehačka. Velmi častý je také čokoládový či karamelový topping.
  • Frappé – tento kávový nápoj je velmi osvěžující díky velkému obsahu ledu. Připravuje se z instantní kávy či espressa, které jsou oslazeny cukrem či cukerným sirupem, dále se přidá ledová tříšť a mléko a vše se protřepe v šejkru, díky čemuž vznikne bohatá pěna. Frappé se podává ve vysokých sklenicích doplněné brčkem.
  • Affogato – tento typ kávy je novinkou posledních let. Jedná se o klasické espresso, které se nalije na kopeček zmrzliny umístěný ve vychlazené sklenici.
TIP! Frappé zvládnete připravit i doma, pokud máte k dispozici výrobník ledu. Vytvořený led následně podrtíte v drtiči.

Pár zajímavostí na závěr

Výše jsme uvedli nejběžnější typy káv, s kterými se můžete v českých kavárnách a restauracích setkat. Pokud byste však vyrazili do zahraničí, můžete narazit i na další speciality:

  • Romano – tento typ potěší zejména milovníky citrusových plodů. Jedná se totiž o klasické espresso ochucené citronovou kůrou či citronovou šťávou.
  • Demi-cream – káva, která vám zaručeně zažene chutě na sladké. Je tvořena espressem a čerstvou smetanou, a to v poměru 1:1.
  • Breve – podobně jako u výše zmíněné varianty, i zde se používá velké množství smetany. Jedná se v podstatě o americkou verzi café latte, jen místo mléka se k výrobě použije smetana.
  • Bicerin – tradiční káva, na které si pochutnáte především v okolí Turína, je tvořena třemi viditelně oddělenými vrstvami – spodní tvoří espresso, nad ním je stejná vrstva horké čokolády, a následuje stejná vrstva našlehaného mléka. Podává se ve sklenicích s dvojitým sklem.
  • Galao – s tímto názvem se setkáte při návštěvě Portugalska. Jedná se o klasické café latté, tedy směs espressa a šlehaného mléka.

Další zajímavé články

Káva: zázračná přísada, se kterou vytvoříte skvělé dorty, koktejly a využijete ji i v péči o tělo!

Lahodný šálek kávy voní na několik metrů daleko... celý článek

Kávové trendy pro rok 2022

Módní trendy se nevyhýbají ani kávě. A tak co se pilo loni, nemusí se pít letos... celý článek

Jak vybrat kávu

Filtrovaná káva, pravé italské espresso nebo silný turek. Existují různé způsoby přípravy kávy a výsledek každého chutná jinak.... celý článek