Jak vybrat automatické espresso a kávovar?
Při výběru automatického kávovaru se zaměřte především na jeho parametry, kvalitu a funkce. Určitou roli může hrát i design. Jaké jsou výhody automatického presovače oproti pákovému nebo kapslovému kávovaru?
Výhody a nevýhody automatického kávovaru
+ snadná a rychlá příprava | - zabere více místa v kuchyni |
+ obsahuje mlýnek, nádobu na vodu (popř. mléko) | - náročnější na údržbu a čištění |
+ kávu lze vyrobit stisknutím jednoho tlačítka | |
Důležité parametry automatických espress a kávovarů
Tlak automatického kávovaru
Jeden z podstatných parametrů při výběru. K přípravě kvalitní kávy potřebujete dostatečný tlak automatického kávovaru. Pro použití v domácnosti jsou ideální presovače s tlakem nad 15 bar.
→Teplota - při přípravě kávy je ideální teplota vody mezi 88 – 92 °C.
Příkon a spotřeba automatického kávovaru
Tyto parametry do jisté míry ovlivňují funkčnost přístroje, ne však nijak zásadně.
- Příkon – ovlivňuje rychlost nahřátí přístroje, nemá vliv na kvalitu připravené kávy
- Spotřeba – některé typy kávovarů disponují nastavitelným úsporným režimem, který sníží provozní náklady na minimum
Konstrukce a design automatických kávovarů
Důležité konstrukční prvky u automatických kávovarů jsou:
- Displej – usnadní ovládání i údržbu přístroje
- Nádoba na vodu – odnímatelná nádoba usnadní doplňování vody a čištění, objem nádoby vybírejte s ohledem na počet osob v domácnosti a typ připravované kávy
Orientační tabulka potřebného objemu vody a kávy u odlišných druhů káv:
Typ kávy | MnožstvíKáva/voda |
Espresso | 7 g/20 – 30ml |
Ristoretto | 7 g/20 ml |
Lungo | 7 g/80 ml |
Doppio | 14 g/50 ml |
Americano | 7 g/40 – 80 ml |
Funkce automatických kávovarů
Automatická espressa a kávovary dostupná na trhu se liší především dle množství funkcí. Ty mají přímý vliv na konečnou cenu kávovaru. Vybírejte proto dle svých potřeb a priorit.
Možnost nastavení automatického kávovaru
Některé typy kávovarů umožňují širší možnosti nastavení. Regulovat lze:
- Sílu kávy
- Hrubost zrna
- Teplotu vody
- Tvrdost vody
- Našlehání mléka
- Velikost kávy
- Počet připravených káv
Mlýnek kávy
- Obvykle je součástí automatického kávovaru.
- Praktická je možnost nastavení hrubosti mletí dle potřeby.
- U některých kávovarů lze k výrobě použít také již namletou kávu.
Nastavitelná výška výpusti
- Díky ní lze pohodlně užívat hrnky různých velikostí pro všechny typy káv.
- Zajišťuje čistotu přípravy.
Možnost nahřátí šálku
- Díky této funkci vydrží káva déle teplá, lépe drží pěnu a aroma.
- U kávovarů nižší kvality není funkce příliš přínosná.
Pěnění mléka
- Manuální pěnění mléka – pěnění mléka probíhá za pomoci výpusti na horkou páru manuálně
- Poloautomatické pěněné mléka – k trysce páry lze připojit hadičku, která si nasaje mléko z krabice a napění jej
- Automatické pěnění mléka – kávovar má svoji nádobu na mléko a mléko našlehá stisknutím tlačítka.
Další praktické funkce automatických kávovarů:
- Horká voda – většina automatických kávovarů disponuje funkcí výroby horké vody, kterou jednoduše napustíte z trysky na horkou páru, praktické pro přípravu jiných horkých nápojů
- Čištění – obvykle mají kávovary kontrolky, které informují o potřebě čistění a vyprázdnění plného zásobníků
- Odvápnění - odvápnění lze provést za pomoci tlačítek, obvykle je třeba ale dokupovat prostředek na odvápnění
- Časovač – umožní připravit kávu na předem nastavený čas
- Aroma systém – kávovar jemně spaří čerstvě namletou kávu, čím zvýrazní její aroma
- Dálkové ovládání – kávovar lze ovládat na dálku pomocí mobilního telefonu nebo tabletu
- Osvětlení šálků – praktický doplněk pro lepší viditelnost při výrobě kávy